Economisch Huis Oostende: een Vlaamse primeur!
Oostende beschikt sinds 1 februari 2008 over een Economisch Huis. Daarmee is het de eerste stad of gemeente in Vlaanderen die deze service aanbiedt aan haar ondernemers. Het Economisch Huis fungeert als aanspreekpunt voor elk bedrijf. Daarnaast zet de vzw creatieve projecten op met openbare besturen, werkgevers- en werknemersorganisaties om het economische leven in het arrondissement Oostende te bevorderen. 


De vzw Economisch Huis heeft zes specifieke opdrachten.

1. Elke ondernemer (van eenmanszaak tot Daikin Europe) met een probleem/vraag/suggestie wordt geholpen via de één-loket-functie.

Het Economisch Huis volgt minutieus op wat er gebeurt met elk dossier dat ondernemingen ons aanreiken tot er een antwoord of oplossing is. De bedoeling: snel en pragmatisch de vragen van ondernemers oplossen. Er wordt doelgericht samengewerkt met de stedelijke administratie en andere overheden/administraties.

2. Nieuwe ondernemingen aantrekken

Het Economisch Huis is de opvolger van de NV Plassendale inzake de verkoop en het beheer van de gelijknamige bedrijventerreinen. Het EHO ontwikkelt ook nieuwe bedrijvenzones zoals Kromme Elleboog. Het EHO vult ook de vraag naar ondersteuning van bestaande bedrijven in door uitbreiding van de Plassendale-service naar alle bedrijvenparken. Het Economisch Huis ondersteunt ook privé-ontwikkelingen van bedrijvenzones, onder meer Global Indus op de site Proviron en Ostend Stores Business Park in de Biekorfstraat. Het stimuleert ook nieuwe projecten in de sociale economie, die ondersteunend zijn voor andere bedrijven in de regio.

3. Meer kantoren voor vrije beroepen, dienstenbedrijven en overheidsdiensten

EHO zal bedrijven en overheden overtuigen om te decentraliseren en naar Oostende te komen. Teveel mensen uit de regio Oostende staan uren in de file om hun kantoor te bereiken terwijl ze evengoed in eigen stad kunnen werken. Minder stress, minder milieuvervuiling en minder verkeersongevallen zijn sterke argumenten. Oostende is een fantastische kantoorstad met uitgebreide shopping- en horecamogelijkheden voor wie er werkt.

4. Oostende@work

Het Economisch Huis Oostende, Haven Oostende, Stad Oostende en de VDAB zijn de drijvende krachten achter een tewerkstellingsplan voor de regio Oostende. Bedoeling is om via heel concrete projecten vacatures op de arbeidsmarkt snel en efficiënt in te vullen. De jobmarketeers zorgen enerzijds voor een beter contact tussen de bedrijven en werkzoekenden. Anderzijds worden werkzoekenden gestimuleerd op zich om te scholen naar beroepen waarvoor er veel vacatures zijn. Via de Offshore Academy wordt het aanbod aan opleidingen in de snel groeiende sector van de nieuwe energie permanent uitgebreid op maat van de bedrijven.

5. Oostende Rocks!

Veel jongeren verlaten Oostende omdat ze onterecht denken dat geen werk is in eigen stad. Totaal verkeerd! Bedrijven smeken om personeel, zowel hoog- als laaggeschoold. Oostende Rocks! is de slogan waarmee het EHO op een creatieve manier jongeren informeert en ook talent van buiten de regio aantrekt.

6. Oostende is een top-shoppingstad

Zondagshopping, de mix van winkelketens en lokale detailhandelaars die met hun creativiteit het verschil maken, de stadsvernieuwing, het enorme horeca-aanbod en de zee als gratis toetje maakt van Oostende een topper onder de Belgische shoppingsteden. Een centrummanager en de vzw Centrummanagement Oostende zullen de komende jaren zorgen voor nieuwe impulsen in het shoppinggebeuren.