Economisch nieuws‎ > ‎Nieuwsflash‎ > ‎

Yez-Handmade is eerste creatieve starter in de actie ‘Start to Success’

Geplaatst 25 feb. 2016 01:12 door Ilse Snick
Het Stadsbestuur van Oostende wenst de leegstand van handelspanden te bestrijden en stelde hiervoor in oktober 2015 het nieuwe project ‘Start to Success’ voor. Hierdoor kunnen leegstaande handelspanden ter beschikking gesteld worden van starters aan een verminderde huurprijs. De eerste creatieve starter opende intussen de deuren. Sonja Van der Steene pakt in haar winkel Yez-Handmade in de Van Iseghemlaan uit met zelfgemaakte kinderkledij.

‘Het aantal leegstaande handelspanden in Vlaanderen neemt toe. Het is een groeiend fenomeen in alle klassieke winkelcentra in Vlaanderen en in Nederland. Ook in Oostende worden we met deze problematiek geconfronteerd. Via het project ‘Start to Succes’ willen we de leegstand terugdringen’, legt burgemeester Johan Vande Lanotte uit. 

Er werd een stedelijke databank opgesteld met handelspanden die deelnemen aan dit project. De eigenaar van een pand dat is ingeschreven in deze databank wordt vrijgesteld van de leegstandsheffing voor een periode van twee jaar. Deze leegstaande handelspanden worden aan starters aangeboden tegen een huurprijs die lager ligt dan de reguliere marktprijs.

Yez-Handmade
Na de sensibiliseringsperiode kunnen we intussen de eerste creatieve starter van het project ‘Start to Success’ voorstellen. Sonja Van der Steene opende in een leegstand pand in de Van Iseghemlaan haar winkel Yez-Handmade. Ze verkoopt er zelfgemaakte kinderkleding en accessoires voor hippe kids. Je vindt bij Yez ook handgemaakte juwelen, gepersonaliseerde cadeautjes en leuke kaartjes. ‘Voor mij kwam het project ‘Start to Success’ net op het juiste moment’, vertelt Sonja Van der Steene. ‘Ik speelde al een tijdje met het idee om een winkeltje te beginnen, maar dat houdt natuurlijk altijd een risico in. Door te starten aan een verlaagde huurprijs bouw je toch een stukje zekerheid in’, stelt ze.

De zaakvoerster van Yez volgde meerdere jaren naailessen en doet ook al een hele tijd patroonstudie. ‘Het maken van kinderkledij is een uit de hand gelopen hobby’, stelt ze. Sonja heeft een tijdje een pop-up winkeltje gehad en heeft ook een webshop. Maar ze bleef toch dromen van een eigen winkel. ‘Ik ben zeer tevreden dat ik door ‘Start to Success’ deze stap heb kunnen zetten.

Volgens Burgemeester Vande Lanotte is de winkel Yez een mooi voorbeeld van wat de Stad met dit project wil bereiken. ‘‘Start to Success’ faciliteert de match tussen leegstaande winkelpanden en startende ondernemers die hun commercieel idee willen realiseren. Op deze manier wordt een win-win situatie gecreëerd voor beide partijen. De eigenaar van het leegstaande pand krijgt een kandidaat aangeboden voor de invulling van een gebouw dat anders onbenut zou blijven. De startende ondernemer kan een pand betrekken aan een voordelige prijs’, stelt de burgemeester.

Permanente opvolging
Driemaandelijks zal de lijst van leegstaande handelspanden geactualiseerd worden. ‘We krijgen zo een duidelijk zicht op de evolutie van de leegstand: waar bevinden zich de leegstaande panden,  hoeveel dergelijke panden zijn er, welke eigenaars stappen mee in ‘Start to Success’ en welke panden kunnen in aanmerking komen voor startende ondernemingen. ‘Het geregeld monitoren van de leegstand in het winkelgebied, per straat zorgt ervoor dat we tijdig kunnen ingrijpen.’, besluit Burgemeester Johan Vande Lanotte

Het Stadsbestuur stelde voor dit project een werkgroep samen, bestaande uit: de dienst Economie, de dienst Wonen, de dienst Belastingen, de dienst Communicatie en het Economisch Huis Oostende. 

Reglement
De eigenaar, vruchtgebruiker of houder van een zakelijk recht die zijn gebouw inschrijft in de databank, verklaart zich akkoord dat zijn pand ter beschikking kan gesteld worden aan startende ondernemingen volgens de voorwaarden van het reglement (zie reglement als bijlage). De eigenaar zelf wordt dan vrijgesteld van de leegstandsheffing voor een periode van twee jaar, vanaf het moment van inschrijving.  Een flexibele invulling van de handelsruimte is nodig. De vergoeding is afhankelijk van de termijn van de bezetting en de winkelvloeroppervlakte. De prijzen liggen lager dan de gebruikelijke marktprijs voor het betrokken pand.

Comments