Economisch nieuws‎ > ‎Nieuwsflash‎ > ‎

VLAM erkent speculaas met glazuur als nieuw streekproduct uit Oostende

Geplaatst 5 feb. 2016 04:44 door Ilse Snick
Oostende is een streekproduct rijker. De VLAM heeft zonet de speculaas met glazuur van bakker Jannick Dewitte erkend als streekproduct. Dit is meteen het zesde officieel erkende streekproduct uit Oostende. Eerder liet versbakkerij Jannick en Els uit de Nieuwpoortsesteenweg ook al de splitwafels erkennen door de VLAM.

‘De speculaas met glazuur gaat al ruim 90 jaar terug in de tijd’, weet Jannick Dewitte van bakkerij Jannick & Els. ‘Het is een recept dat over gegaan is van bakker op bakker. Het bijzondere van deze speculaas is dat de lijnen aangezet worden met glazuur. Dit vind je enkel in Oostende en aan de kust. Nergens anders in Vlaanderen maken ze speculaas met glazuur’, vertelt de Oostendse bakker.

Typisch is ook dat deze koekjes het hele jaar door worden gegeten en niet enkel tijdens de Sinterklaasperiode. ‘Ik heb altijd speculaas met glazuur in de winkel. Het is een product dat erg in trek is bij de mensen. Ik herinner me dat wij ook als kind het hele jaar door zulke koekjes aten’, vertelt Jannick Dewitte. 

De erkenning door de VLAM van dit nieuwe streekproduct is voor de Oostendenaar een leuke bekroning. Eerder werden ook al zijn splitwafels erkend als streekproduct. ‘Splitwafels zijn wafels gevuld met boterroom, in een ovale vorm en met gist bereid. De gist doet de wafels opblazen tijdens het bakken. De traditionele vulling van splitwafels bestaat uit verse boter gemengd met kristal- of kandijsuiker, eventueel op smaak gebracht met rum of kaneel’, legt hij uit.

Door deze erkenning van de VLAM mogen de producenten van deze producten het label van streekproduct.be gebruiken in hun verkoop en communicatie. Eerder werden ook al de bloeling, het hoofdvlees en de beenhesp van slager Willy Deschildre erkend, evenals de Vlaamse grijze garnaal van reder Willy Versluys.

Comments