Economisch nieuws‎ > ‎Nieuwsflash‎ > ‎

Verhelst stelt nieuw bedrijfsgebouw open tijdens OPD

Geplaatst 16 apr. 2012 04:56 door Ilse Snick

De bedrijven Verhelst Aannemingen en Verhelst Machines nemen hun intrek in een gloednieuw bedrijfsgebouw in de Oudenburgsesteenweg 106 in Oostende. De nieuwe vestiging wordt officieel geopend op vrijdag 20 april. Tijdens de Open Plassendaledag op zaterdag 21 april kan iedereen er een kijkje nemen. ‘De voortdurende expansie maakte deze nieuwbouw noodzakelijk’ stelt gedelegeerd bestuurder Johan Verhelst.

VERHELST AANNEMINGEN nv

Na 3 generaties en meer dan 50 jaar activiteit is het bedrijf Verhelst Aannemingen een specialist in afbraakwerken en asbestverwijdering, grond- en saneringswerken en infrastructuurwerken. Door de grote deskundigheid in deze verschillende vakken kan het bedrijf de uitvoering van het project verzorgen van begin tot einde.

De klanten zijn openbare besturen en bedrijven, waarvoor in hoofdaanneming of in onderaanneming gewerkt wordt.

Verhelst Aannemingen heeft de hoogste erkenning (klasse 8) en het veiligheidscertificaat VCA**. Recente referenties van uitgevoerde projecten zijn o.a.de aanleg van de op- en afrit van de A10 in Oudenburg, de kraterrotonde in Veurne, de doortocht Ramskapelle, het Kennedyrondpunt Oostende, afbraak van de industriële sites : Carcoke in Vilvoorde, de brouwerij Alken-Maes te Waarloos, etc, …

De combinatie van lange ervaring met een jonge en gedreven directie en medewerkers biedt ons bedrijf een hoopvolle toekomst. Extra troeven zijn de verscheidenheid van activiteiten en de wisselwerking met de andere bedrijven van een solide groep’, legt Johan Verhelst uit. Vooral de synergie met Top-Mix, een zusterbedrijf dat zich bezighoudt met recyclage van afvalstoffen uit de bouwsector, grondreiniging, betoncentrales en zandgroeven is een grote meerwaarde.

‘De slogan van Verhelst Aannemingen is ‘een straatlengte voorsprong’. Dagelijks werken we hard om deze woorden waar te maken’, vervolgt hij.

De nv Verhelst Aannemingen telt ruim tweehonderd werknemers en realiseerde in 2011 een omzet van ± 52.000.000 EUR

 

VERHELST MACHINES nv

Verhelst Machines is de specialist in verticaal transport tot het hoogste niveau. Het bedrijf verhuurt mobiele hijskranen, verkoopt en verhuurt toren- en snelmontagekranen, hefsteigers en bouwliften. ‘Wij bieden een totale, flexibele service van de montage tot de demontage, inclusief vervoer, onderhoud en revisie 24/7’, verduidelijkt Johan Verhelst.

De nv Verhelst Machines realiseerde in 2011 een omzet van ± 5.000.000 € met 25 mensen.

 

NIEUWBOUW

‘We kenden de voorbije jaren een sterke groei. De voormalige gebouwen in Oudenburg barstten uit hun voegen en voldeden niet meer. Deze nieuwbouw verhelpt daaraan en speelt in op toekomstige groei en nog betere service aan de klanten. We zijn trouwens ook permanent op zoek naar werfleiders en arbeiders, legt gedelegeerd bestuurder Johan Verhelst uit. Wat betreft concept had hij een duidelijke visie: ‘het moest de weerspiegeling zijn van ons open, vernieuwend en efficiënt bedrijfsbeleid. En het resultaat lijkt mij 100% geslaagd’ vervolgt hij.

De nieuwe vestiging omvat een kantoorgebouw, een werkplaats en 2 losstaande loodsen. De werkzaamheden voor de nieuwbouw startten in oktober 2010 en duurden tot januari 2012.

Het geheel is een ontwerp van het Architectuurburo Govaert & Vanhoutte bvba en werd gebouwd door Dedeyne Construct. Het prachtige kantoorgebouw is opgetrokken uit glas en beton. Het is hedendaags, transparant, functioneel en stimuleert nieuwe ideeën en een vlotte open samenwerking.

 

Over de twee verdiepingen heeft het kantoorgebouw een oppervlakte van 2.000 m2. Het staat 1m40 hoger dan de omgeving. Dit maakt dat de bedienden al vanaf het gelijkvloers over de wagens van de voorliggende parking en de Oudenburgsesteenweg kijken naar het water. Aan de achterzijde impliceert dit dat men vanaf de kantoren een overzicht heeft op de achterliggende loods van 1672m² waar reparaties worden uitgevoerd aan de machines. Tussen de kantoren aan de voorzijde en de kantoren aan de loodszijde is er een grote patio om maximaal licht binnen te laten naar beide zijden.

 

GROEP VERHELST

Beide vennootschappen behoren tot de GROEP VERHELST, een collectief van bedrijven van de familie Verhelst. De hoofdzetel is gevestigd in de Stationsstraat in Oudenburg. Tot de groep behoren verder Verhelst Bouwmaterialen, Top-Mix, Chapebedrijf Verhelst en Natuursteenbedrijf Debeir met activiteiten in de bouwsector. Daarnaast zijn er nog Verhelst Logistics en Ter Polder met transport- en havenactiviteiten en Garagebedrijf Verhelst dat instaat voor het onderhoud van het rollend materieel van de groep.

De groep telt 670 werknemers en een geconsolideerde omzet van 162 miljoen euro.


TERUG IN DE TIJD

Het verhaal van de Groep Verhelst begint in 1925 als Albéric Verhelst, uitbater van een kleine steenbakkerij in Ardooie, aandeelhouder en bestuurder wordt in de nv Steenbakkerijen der Kust. Zijn zoon Paul volgt hem op in 1935 en is de eigenlijke stichter van de groep. Kort na W.O. II start hij een betonfabriek en een paar steenbakkerijen en begint hij ook de productie en verkoop van bouwmaterialen.

Op 29 december 1955 volgt de oprichting van nv Handel en Transport, het latere Verhelst Aannemingen. Het startmaterieel is bescheiden: 2 kabelkranen en een oplegger. Trouw aan het initieel doel blijven de activiteiten gedurende het eerste decennium beperkt tot grondwerk en verhuur van aannemersmaterieel.

Vanaf 1966 laat Paul Verhelst de leiding over aan zoon Albéric. Het zakencijfer stijgt flink en er wordt geïnvesteerd in kranen, bulldozers, vrachtwagens en dumpers. In dat jaar wordt o.a. meegewerkt aan de verbreding van de autosnelweg Brussel-Oostende, tot dan nog tweevaks. Met de afgraving van de oude spoorwegtunnel van Godarville wordt het eerste groot project gerealiseerd. De activiteiten breiden uit met de uitbating van zandgroeven en de verhuring van hijskranen. Anno 1975 verhuist het bedrijf naar nieuwe gebouwen in de Vaartstraat in Oudenburg en blijft er tot eind 2011. In de latere jaren ’70 noteren we sterke groei in de wegeniswerken, vooral door infrastructuurwerken in verkavelingen.

Vanaf 1996 is het de beurt aan de derde generatie. Johan Verhelst neemt de leiding over van zijn vader. Hij wijzigt de naam in het meer relevante nv Verhelst Aannemingen. Verder zorgt ook deze generatiewissel voor een respectabele stijging van omzet, investeringen en innovaties. Het bedrijf wordt aangepast aan de hedendaagse normen van veiligheid, rendabiliteit en kwaliteit. De nv Verhelst Aannemingen behaalt de erkenning klasse 8 en het veiligheidscertificaat VCA**. Grotere en meer complexe projecten in de verschillende specialiteiten worden met succes afgewerkt: aanleg van de op- en afrit van de A10 in Oudenburg, kraterrotonde in Veurne, doortocht Ramskapelle, ondertunneling Kennedyrondpunt Oostende, slopen van fabrieksschouwen en industriële sites, etc…

Op 30 mei 1997 volgt de oprichting van NV Verhelst Machines. Bij de start is er een beperkt verhuurbestand van torenkranen, snelmontagekranen en bouwliften. Het verhuurpark en de verkoop groeien snel en in 2007, tien jaar na de overname, is de omzet vertienvoudigd.

Voortdurende expansie noodzaakt de 2 bedrijven begin 2012 te verhuizen naar de nieuwe vestiging.

OFFICIELE OPENING EN OPEN PLASSENDALEDAG

De officiële opening van het nieuwe bedrijfsgebouw van Verhelst Aannemingen en Verhelst Machines vindt plaats op vrijdagavond 20 april, in aanwezigheid van Federaal Minister van Economie Johan Vande Lanotte en Vlaams  Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits.

Op zaterdag 21 april neemt Verhelst ook deel aan de Open Plassendaledag. De nieuwe vestiging wordt opengesteld voor het grote publiek van 12 tot 17 uur.

Comments