Economisch nieuws‎ > ‎Nieuwsflash‎ > ‎

Stad aan Zee feeëriek verlicht tijdens de eindejaarsperiode

Geplaatst 30 nov. 2015 00:50 door Ilse Snick
In Oostende werd de kerstverlichting dit jaar aangestoken op 27 november door burgemeester Johan Vande Lanotte. De burgemeester zorgde er met een druk op de knop voor dat de Stad aan Zee de komende weken weer feeëriek verlicht wordt. 

De ontsteking van de kerstverlichting vond dit jaar plaats op het Sint-Petrus- en Paulusplein, waar de bomen vol lichtjes hangen, een grote verlicht kerstboom staat en waar ook de rosas van de kerk één van de blikvangers vormt.  

Er werd ook dit jaar zoveel mogelijk gestreefd naar eenheid en uniformiteit. Binnen één straat wordt er gewerkt met één soort verlichting, zelfde kleur, type,…  Oostende kiest hierbij opnieuw voor warm-wit licht. Dit benadert de vroegere gloeilampjes het meest en zorgt zo voor een gezellige sfeer. 

We werken zoveel mogelijk in de bestaande bomen. Met uitzondering in de wijken en aan de kerken waar kerstbomen ervoor zorgen dat de kerstsfeer in elke hoek van de stad wordt doorgetrokken. In de platanen van het Leopold I-plein, de boom op het Mac Leodplein en aan de ingang van het stadhuis hangt ‘meegroeiverlichting’ deze verlichting hoeft niet elk jaar opnieuw te worden opgehangen.

Er werd in 2009 overal overgeschakeld naar LED-verlichting. Er worden dus geen gloeilampen meer gebruikt. De redenen hiervoor zijn het energieverbruik tot een minimum te beperken, gloeilampen geven meer warmte dan licht en het navolgen van de Europese norm.

Samen met de stadsdiensten heeft het Centrummanagement Oostende vorig jaar de kerstverlichting in de winkelstraten vernieuwd. Er werd hierbij gekozen voor een patroon van zwevende bollen. Ook dit jaar zorgt het bollenmotief weer voor sfeer in de winkelstraten. In de hoofdwinkelstraten Kapellestraat en de Adolf Buylstraat hangen overspanningen met drie of vijf verlichte bollen. De andere straten worden verlicht door de slingers “Simply Magic”, die versierd zijn met kleinere bolletjes. De Christinastraat  krijgt een overspanning “Shining Necklace” waarin de bollen ook terug komen.

Ook de handelszone in de Belle Epoquewijk wordt met de nodige kerstverlichting aangekleed. De bomen in de Alfons Pieterslaan en in het stuk tussen Petit Paris en Mac Leodplein krijgen zoals voorgaande jaren kerstlichtjes. De zone tussen Petit Paris en ’t Peerd wordt verlicht met sterarmaturen aan de palen. Nieuw dit jaar is de verlichting in de zone tussen Petit Paris en de Heilig Hartlaan: daar worden voor het eerst zes verlichte kerstbomen geplaatst.

Comments