Economisch nieuws‎ > ‎Nieuwsflash‎ > ‎

Stad aan Zee feeëriek verlicht tijdens de eindejaarsperiode

Geplaatst 3 dec. 2014 03:26 door Ilse Snick


In Oostende wordt de kerstverlichting traditioneel aangestoken op 1 december door burgemeester Jean Vandecasteele en dit jaar is dat niet anders. De burgemeester zorgde er maandagavond met een druk op de knop voor dat de Stad aan Zee de komende weken weer feeëriek verlicht wordt. De ontsteking van de kerstverlichting vond dit jaar plaats op het Ernest Feysplein.  Er werd dit jaar zoveel mogelijk gestreefd naar eenheid en uniformiteit. Binnen één straat wordt er gewerkt met één soort verlichting, zelfde kleur, type,…  Oostende kiest hierbij voor warm-wit licht. Dit benadert de vroegere gloeilampjes het meest en zorgt zo voor een gezellige sfeer.

 

Voor de invalswegen werd hierop een uitzondering gemaakt. De Verenigde Natiënlaan, Elisabethlaan, Dr. E. Moreauxlaan, Kennedyrondpunt, De Bolle, …  zijn versierd met puur-wit licht in combinatie met ‘Snowfall’.

 

We werken zoveel mogelijk in de bestaande bomen. Met uitzondering in de wijken en aan de kerken waar kerstbomen ervoor zorgen dat de kerstsfeer in elke hoek van de stad wordt doorgetrokken. In de platanen van het Leopold I-plein, de boom op het Mc Leodplein, aan de ingang van het stadhuis & en in de bomen van het Vuurkruisenplein hangt ‘meegroeiverlichting’ deze verlichting hoeft niet elk jaar opnieuw te worden opgehangen.

 

Er werd in 2009 overal overgeschakeld naar LED-verlichting. Er worden dus geen gloeilampen meer gebruikt. De redenen hiervoor zijn het energieverbruik tot een minimum te beperken, gloeilampen geven meer warmte dan licht en het navolgen van de Europese norm.

 

Door de algemene besparingen op de budgetten en  met het afschakelplan in zicht heeft de stad er dit jaar voor gekozen om de kerstverlichting niet uit te breiden en zelfs in te krimpen. Zo wordt de Mercator dit jaar niet meer verlicht. Ook zal op momenten dat de elektriciteit in een wijk wordt afgeschakeld de kerstverlichting in het centrum worden gedoofd.

 

In de zones waar er geen handelaars zijn, wordt de verlichting, gehuurd en aangebracht door een externe firma, kosten betaald door de Stad Oostende. In de handelszones wordt de kost voor de huur gedragen door de stad Oostende.  De kost voor de plaatsing, de aansluiting en het verwijderen wordt gedragen door de handelaarsbonden en in het stadscentrum betaalt Centrummanagement Oostende de ophanging van de kerstverlichting.

 

Samen met de stadsdiensten heeft het Centrummanagement Oostende de kerstverlichting in de winkelstraten vernieuwd. Er werd hierbij gekozen voor een patroon van zwevende bollen. In de hoofdwinkelstraten Kapellestraat en de Adolf Buylstraat hangen overspanningen met drie of vijf verlichte bollen. De andere straten worden verlicht door de slingers Simply Magic, die versierd zijn met kleinere bolletjes.

    

Comments