Economisch nieuws‎ > ‎Nieuwsflash‎ > ‎

Slager Deschildre maakt Belle Epoque specialiteiten op basis van recepten uit de 19de eeuw

Geplaatst 23 jan. 2014 04:40 door Ilse Snick
Zowel het Oostendse stadsbestuur als het Economisch Huis leverden de voorbije jaren heel wat inspanningen om de Belle Epoquewijk een nieuw elan te geven. Ook de handelaars uit dit Oostendse stadsdeel zetten zich graag in om hun wijk op de kaart te zetten. Na het Belle Epoquetaartje en het Belle Epoquebrood van Bakkerij Jannick en Els en de praline van Chocolatier Willems pakt slager Willy Deschildre nu ook uit met twee eigen specialiteiten.

Kippenpastei en aspic van kip
Voor zijn Belle Epoqueproducten baseert Willy Deschildre zich op de recepten van van de 19de eeuwse chef-kok Cauderlier. ‘Deze Gentenaar schreef indertijd het eerste Belgische kookboek’, weet de gekende Oostendse slager.

Slager Deschildre koos voor twee bereidingen met kip. ‘Vandaag de dag is kip heel gewoon, maar in die periode was het een zeer duur en eerder exclusief product’, vertelt hij. Met de oude recepten van Cauderlier als leidraad creëerde Willy een kippenpastei en een aspic van kip. ‘Het eenvoudige van deze bereidingen sprak mij aan. De smaken zijn heel subtiel, niks mag overheersen. Dat was kenmerkend voor de tijd van de Belle Epoque. Er zit ook een beetje drank in: cognac en witte wijn. De rest van de kruiding is geheim’, lacht hij.

De slager uit de Torhoutsesteenweg is toch enkele dagen in de weer geweest met het zoeken naar de perfecte mix van een oud recept met eigentijdse producten. ‘Je weet wel waar je aan begint, maar het blijft toch een spannend proces om iets nieuws uit te proberen. Het vergt wat concentratie en bovendien moet je je ook kunnen inleven in de tijdsgeest van die periode.  Ik ben echter tevreden met het resultaat. Verschillende experts proefden reeds van mijn kippenpastei en de aspic van kip en de reacties zijn unaniem lovend.’ 

Belle Epoquespecialiteiten op Ondernemend Oostende
De Belle Epoquewijk van Oostende heeft intussen al meerdere specialiteiten, denk maar aan het taartje, de praline en het brood. Tijdens de Nieuwjaarsreceptie van Ondernemend Oostende zullen de handelaars van de Belle Epoquewijk ook aanwezig zijn met hun producten om niet alleen dit lekkers, maar ook hun wijk te promoten.

Comments