Economisch nieuws‎ > ‎Nieuwsflash‎ > ‎

Oostende start met incubator voor innovatieve startups

Geplaatst 7 feb. 2017 23:33 door Ilse Snick
Oostende wil de eerste stad zijn in Noord-West-Vlaanderen met een incubator voor innovatieve startups.  Dit betekent dat we innovatieve bedrijven aantrekken en hen een startpakket aanbieden. 

‘Het startpakket is een soort rugzak waar ze uit kunnen putten. De inhoud van de rugzak is niet uniform, het kan voor ieder startend innovatief bedrijf anders zijn. Wel uniform is de waarde van het startpakket: 20.000 euro’, legt burgemeester Johan Vande Lanotte uit. Dit startpakket kan besteed worden aan gratis infrastructuur voor maximum anderhalf jaar (zesmaandelijkse evaluaties), kan dienen voor kan gebruikt worden specifieke ondersteuning, bepaalde adviezen kunnen ingewonnen worden, kleine investeringen kunnen er mee betaald worden, … 

‘In totaal is een budget van 200 000 euro voorzien in 2017, zodat er 10 initiatieven kunnen gesteund worden. De selectie zal wel streng zijn, als er niet voldoende goede initiatieven zijn, zal het budget naar het volgend jaar overgeheveld worden’, vervolgt Vande Lanotte.

De initiatieven worden begeleid door een netwerk van deskundigen (financieel, bedrijfsorganisatie, technologisch, patenten en octrooien, …) via POM West-Vlaanderen, universiteiten en hogescholen en anderen op maat. Er worden hiervoor geen aanwervingen gedaan.

De projecten zullen ondersteund worden door een ‘versneller’. Dit betekent dat het EHO op alle vlakken (juridisch, financieel, ….) stimulerende adviezen zal geven of deze extern verzamelen.

Een werkgroep voorgezeten door Peter Caset (voorzitter Lom luchthaven Oostende, Stella Meubelen, ex-Soetaert/Soiltech en Robur Capital) zal instaan voor de selectie en opvolging van de startups. Zijn werkgroep bestaat verder uit Nicolas Vyncke (Ingenium), Nele Dekeyser (Pom), Dieter Coussée (Voka), Johan Stuyven (LDL Group, Meet and Wash), Bernard Dossche (De Bree Solutions) en iemand van de Brugge Business School.

Voka is partner inzake aanbrenging van bedrijven en communicatie naar de bedrijfswereld.Het Economisch Huis staat in voor het secretariaat en praktische onderdelen van het project, als ook voor de ondersteuning van de communicatie van de onderdelen van het project. ‘Het Economisch Huis heeft intussen ook gewerkt aan een pool van potentiële investeerders die interesse hebben voor startups en heeft ook bij banken concrete interesse gewekt om in te stappen. We verkiezen om banken en investeerders per dossier te betrekken, stelt voorzitter Sabine Friederichs van het Economisch Huis.

Bij de keuze van locaties zal eerst gebruik gemaakt worden van bestaande locaties (Greenbridge, Bedrijvencentrum en Ondernemerscentrum) maar deze zijn anno januari 2017 zo goed als volledig volgeboekt. ‘Daarom hebben we ook een lijst gemaakt van leegstaande panden in handelsstraten die als herbestemming "kantoren voor startups" kunnen krijgen. Op die manier maken we van een probleem een opportuniteit’, vervolgt ze.

Los van de locatie waar ze zetelen zal het Economisch Huis vanaf maart een maandelijkse inhoudelijk netwerkevent organiseren voor alle innovatieve bedrijven in Oostende, zodat er meer interactie en mogelijkheden voor open innovatie ontstaan.

Comments