Economisch nieuws‎ > ‎Nieuwsflash‎ > ‎

Oostende geeft jonge ondernemers extra kansen

Geplaatst 4 okt. 2012 02:41 door Ilse Snick

In de Stad aan Zee krijgen jonge ondernemers alle kansen om hun zaak of bedrijf te ontwikkelen. In het Economisch Huis kunnen ze terecht voor advies op maat. Ze krijgen er gedurende het hele traject deskundige begeleiding. Het Bedrijvencentrum en het Ondernemercentrum Oostende stellen ook ruimte ter beschikking van starters.

De jongste ondernemer op Plassendale

De 23-jarige Jonas Jansseune bouwt op de industriezone Plassendale III (de small business zone) een nieuw bedrijfsgebouw voor zijn onderneming Jansseune Construct, gespecialiseerd in renovatie. Hiermee wordt de Oostendenaar de jongste ondernemer op de Plassendale zones. ‘Twee jaar geleden heb ik mijn firma in algemene bouwwerken opgestart. Nog voor de officiële start ben ik in het Economisch Huis langs gegaan om er informatie in te winnen over de mogelijkheid om industriegrond aan te kopen. Inmiddels zijn de plannen klaar en zitten we in de administratieve fase voor de verkoop van de grond’, vertelt Jonas Jansseune.

Hij wil eind 2013 zijn nieuwe bedrijfsgebouw op de Small Business Zone openen. ‘Er komt een grote productieloods, een kantoor en een toonzaal voor tegels en allerhande bouwmaterialen voor mijn klanten.’ Momenteel telt Jansseune Construct 2 personeelsleden. Maar tegen de verhuis naar de nieuwbouw zal dat aantal uitbreiden tot 5. ‘En gaandeweg willen we dan nog verder groeien, door met een binnen- en buitenploeg te werken’, stelt hij.

Ondernemerscentrum Oostende

Begin dit jaar openden de Provincie en POM West-Vlaanderen de deuren van het gloednieuwe Ondernemerscentrum Oostende. Naast professioneel ingerichte ruimtes om een eigen zaak op te starten of meetings in een professioneel kader in hartje Oostende te laten plaatsvinden, kan je er terecht voor tips en inhoudelijke coaching bij de uitbouw van je eigen onderneming.  Het Ondernemerscentrum beschikt over 4 nieuwe doorgangskantoren (± 18 m²) en 2 vergaderzalen.

Sinds september is Vincent Leroy (32) de opvolger van Heleen Allegaert als coördinator van het Ondernemerscentrum Oostende. ‘Het is mijn bedoeling om de starters uit de regio een thuisbasis te bieden. Samen met het Economisch Huis willen we voor elke pré-starter en starter een gedetailleerd traject naar een eigen zaak uitwerken. Verder wil het Ondernemerscentrum de wellness-sector verder uitbouwen en ondersteunen. Ook streven wij ernaar om de bruggen te verstevigen tussen de gemeenten in het arrondissement Oostende en de lokale economie’, stelt Vincent Leroy.

Eén van de starters die in het Ondernemerscentrum een uitvalsbasis heeft is Laurens Wittesaele. Hij huisvest er zijn immokantoor Wittesaele Vastgoed. De voorbije vier jaar werkte de jonge ondernemer in Brussel. ‘Maar ik wou graag naar Oostende terugkomen’, stelt hij. Laurens Wittesaele woont in het Icon-gebouw en zag het bordje met ‘Kantoor zoekt starter’ hangen in het passeren. ‘Ik heb meteen een afspraak gemaakt met het Ondernemerscentrum en twee dagen later kon ik reeds mijn intrek nemen in het kantoor. Een hele snelle service en een goeie prijs-kwaliteit-verhouding voor een kantoor van die oppervlakte op deze ligging. Er komt hier echt veel passage voorbij’, legt hij uit.

 

Bedrijvencentrum Oostende

‘Het Bedrijvencentrum stelt kantoren, ateliers, flexplaatsen en vergaderzalen ter beschikking van zowel startende als bestaande bedrijven. Als extra service biedt het Bedrijvencentrum ook administratieve hulp. Zonder meerkost nemen wij dan de taken van assistent of secretaresse op zich’, legt Pascale Heinderson uit.

 

Het Bedrijvencentrum beschikt over 10 ateliers (100 m²), 6 kantoren (tussen 15m² en 45m²) en een landscape kantoor met 4 werkplekken voor creatieve starters.

 

Pieter Meseure is één van de starters in het Bedrijvencentrum. ‘Ik vind hier alles wat ik nodig heb: vergaderruimte met projector, drank en koffie tijdens een vergadering en als ik in het buitenland ben, springen de mensen van het Bedrijvencentrum bij voor de administratieve taken’, stelt hij.

 

Pieter Meseure is actief in de sector van de groene energie. ‘Onder andere eigen investeringen en verkoop in zonne-energie en windenergie, waarbij we de mogelijkheid bieden om de particulier te laten mee instappen en zo me te genieten van de opbrengst. Ook voorzien we dienst verlening als ESCO (Energy Saving Company) waarbij het volledig pakket aangeboden wordt, van studie tot uitvoering en (pre-) financiering. De meest recente tak van het bedrijf is de totale renovatie van huizen waarbij de focus licht op energie zuinig.’

Software voor Formule I-wagens

 ‘Daarnaast ontwikkel ik ook software voor Formule I-wagens. Je kunt het gerust een uit de hand gelopen hobby noemen’, vertelt hij. Van het Britse Cosworth, een gekende naam in de autosport, kreeg Pieter Meseure het aanbod om software te ontwikkelen en verbeteren voor motoren die gebruikt worden in Formule I-wagens. Dat gebeurt zowel in aanloop van de wedstrijden als tijdens de races. Zo verblijft de jonge Oostendenaar momenteel in Japan voor de Grote Prijs daar en reist hij daarna verder door naar Korea en India. Inmiddels kent hij alle piloten uit de Formule I-wereld. ‘Ik verblijf jaarlijks zo’n 115 dagen in het buitenland. Voor mij is het een hele geruststelling dat mijn zaak blijft draaien, dankzij de mensen van het Bedrijvencentrum.’

Comments