Economisch nieuws‎ > ‎Nieuwsflash‎ > ‎

Nieuwe zaak ’t Iengels Wienkeltje verkoopt 750 Britse specialiteiten

Geplaatst 8 jul. 2013 02:10 door Ilse Snick

Peter Maenhoudt, voormalig persfotograaf en anglofiel pur sang, opent op donderdag 11 juli ’t Iengels Wienkeltje, een handelszaak in Britse voedingswaren.  ‘Het aanbod telt ruim 750 artikels. En als ik uitzonderlijk niet in huis heb wat de klant zoekt, dan zorg ik ervoor dat het de week nadien wel voorhanden is’, belooft Peter.

Op de Vlaamse Feestdag zet Peter Maenhoudt in de Christinastraat 56 de deuren open van ’t Iengels Wienkeltje, een speciaalzaak in Britse voedingswaren oftewel British Goodies. ‘Nu de mensen vanuit Oostende niet meer naar de overkant van het kanaal kunnen, doe ik het voor hen’, zegt Peter. Wekelijks gaat hij zich in Groot-Brittannië gaan bevoorraden. In ’t Iengels Wienkeltje vind je maar liefst 750 artikels gaande van Walkers zandkoekjes en cake uit Schotand tot een uitgebreid assortiment Tetley Tea. Je vindt er 70 soorten confituren en marmelades en het volledige gamma van Wilkin & Son en Tiptree. Uiteraard zullen ook verse producten zoals brood, spek, worstjes en pies evenals de bieren en een selectie van ciders niet ontbreken.

Met de oprichting van zijn winkel zet Peter Maenhoudt een lange Oostendse traditie verder. De eerste 'Engelse Winkel van Koloniale Waren' was in 1844 gelegen tussen de twee markten in de huidige Breidelstraat. ‘Oostende had toen ook een Engels kwartier rond de huidige Engelse kerk in de Langestraat. De winkel was het meest gekend voor zijn Britse voedingswaren maar verkocht ook producten uit andere landen’, weet Peter. Later werd deze zaak overgenomen door de familie Dierickx die de winkel voor de Tweede Wereldoorlog verhuisde naar de Henri Serruyslaan 14b. In 1959 nam Firmin Danis (Kortemark) het Oud Huis Dierickx over. Samen met zijn echtgenote baatte hij deze winkel uit tot 1994. Bijna 170 jaar na de eerste Engelse Winkel in Oostende komt er nu dus een nieuwe op een boogscheut van de eerste.

Peter Maenhoudt speelt al een jaar met het idee om met ’t Iengels Wienkeltje te starten. Hij mikt hiermee op een lokaal publiek. ‘Veel mensen uit de Oostendse regio kennen de producten, maar willen er niet meer speciaal voor de overtocht doen. Voortaan kunnen ze alles bij mij vinden tegen betaalbare prijzen.’

’t Iengels Wienkeltje opent de deuren vanaf 11 juli. Tijdens het jaar is de winkel van Peter elke dag open van 9.30 tot 18 uur, behalve de woensdag en de zondag. Tijdens de zomer opent ’t Iengels Wienkeltje de deuren van 9.30 tot 13 uur.

Comments