Economisch nieuws‎ > ‎Nieuwsflash‎ > ‎

Nieuw bedrijvenpark komt tegemoet aan vraag van KMO’s

Geplaatst 15 mei 2014 01:16 door Economisch Huis   [ 5 jun. 2014 05:44 bijgewerkt door Ilse Snick ]
MINISTER VAN ECONOMIE LEGT EERSTE STEEN OSTEND STORES BUSINESS PARK

In de Biekorfstraat vindt vandaag de eerste steenlegging plaats van het nieuwe bedrijvenpark Ostend Stores Business Park. Het park is een initiatief van Ostend Stores Real Estate en speelt in op de vraag naar kleine en middelgrote bedrijfsgebouwen. In een eerste fase komen er 75 bedrijfsunits. Later zal nog eens 4 hectare ontwikkeld worden.

Voor eenmanszaken, kleinere en middelgrote bedrijven lag het tot vandaag minder eenvoudig om zich in Oostende op een bedrijvenzone te vestigen, wegens het gebrek aan ruimte. Het project Ostend Stores Business Park biedt een antwoord op deze vraag.

Ostend Stores Real Estate (OSRE) plant een industriële ontwikkeling van meer dan 8ha die zich specifiek richt naar lokale en ambitieuze KMO’s. De bedoeling is om een platform te bieden waar kruisbestuiving mogelijk is tussen lokale ondernemers die op die manier de kans krijgen op een betaalbare manier een bedrijfsgebouw met een eigen identiteit te verwerven ter ondersteuning van hun groeiverhaal.  
Voor de realisatie van het totale project heeft OSRE momenteel 8 hectare grond gereserveerd.  Door de grootte van het project zullen op termijn ondernemingen ook de flexibiliteit hebben om in hun groei mee te evolueren op de site. Het project zal gerealiseerd worden in verschillende etappes.

Fase 1 omvat de renovatie van een bestaand gebouw met een oppervlakte van 25.000 m². Dit deel van het project is instapklaar. De werkzaamheden betreffen de gevel van het bestaande bedrijfsgebouw, met de bedoeling deze beter te laten aansluiten op de omgeving en de nieuwe units die er gepland zijn. Een groot deel van dit gebouw is verhuurd aan Wim Bosman. Er zijn nog drie units van 650 m² vrij in dit deel van het project, dit ter verhuring. Ook kantoorruimte huren of kopen is mogelijk.

Een tweede aspect van Fase 1 is de bouw van een nieuw bedrijfsgebouw van achttien units. Er zijn 10 grote units voorzien van zo’n 380 m² en 8 kleinere units van 190 m². De oplevering van dit eerste nieuwe gebouw is nog voor eind dit jaar voorzien, de verkoop is reeds gestart.

In een volgende fase staan er nog twee bedrijfsgebouwen gepland met elk telkens 18 units. Het project Ostend Stores Business Park beschikt verder nog over twee percelen bedrijfsgrond van enerzijds 1.500 m² en van 4.300 m². Deze kunnen als grond aangekocht worden of met een nieuw bedrijfsgebouw op maat van de koper. 

West-Vlaanderen als koopmarkt

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste West-Vlaamse ondernemers een voorkeur hebben om hun bedrijfsgebouw in eigendom te hebben. De aankoop van een bedrijvensite om een relatief klein gebouw op te zetten, wordt vandaag de dag voor veel ondernemers onbetaalbaar door de talrijke beperkingen die worden opgelegd. Door dit concept van het “business park” wordt de beschikbare ruimte optimaal gebruikt. Toch is OSRE er in geslaagd een financieel attractieve propositie uit te werken. De ambitie is om de kleinste gebouwen aan te bieden  voor minder dan 160 000 EUR. Een budget van 240 000 EUR moet haalbaar zijn voor een middelgrote unit. Een bedrijf dat vandaag de dag een bouwgrond moet aankopen en hier nog op moet bouwen, kan deze prijs nooit halen. 

Ondernemers behouden de mogelijkheid om een eigen identiteit te geven aan hun gebouw. Op die manier combineert OSRE ‘the best of both worlds’. De mogelijkheid wordt bestudeerd om ter ondersteuning van startende bedrijven een centraal blok te voorzien waar ruimtes te huur kunnen worden aangeboden. 

Oostende als artistieke voorloper

Gedreven door de vooruitstrevende architectuur van de nieuwe projecten in Oostende, wil OSRE ook op industrieel gebied een inspirerend kader creëren en afstand nemen van de weinig harmonieuze “grijze” industriezones langs Vlaamse snelwegen. De krachten zijn gebundeld om met een minimaal budget een maximaal resultaat te genereren. Er is veel aandacht gegaan naar een moderne en minimalistische architectuur met ruimte voor een groene omkadering. Het park zal zich ook visueel  kunnen onderscheiden van andere initiatieven in Vlaanderen. 

Unieke combinatie

Dankzij de vlotte samenwerking met de administratieve diensten in Oostende, de ondersteuning die wordt geboden door de Stad Oostende en het Economisch Huis en door de gecombineerde expertise die binnen OSRE aanwezig is, is OSRE erin geslaagd om binnen een termijn van enkele maanden van de puur conceptuele fase naar de concrete voorbereiding van de werken te gaan. Fernand Lancksweerd wijst erop dat deze samenwerking ook voor de toekomst cruciaal zal zijn om de flexibiliteit voor de ondernemers te blijven verzekeren. Korte communicatie-lijnen garanderen dat een ondernemer zich snel kan informeren over de (uitbreidings)mogelijkheden van zijn bedrijf binnen het reglementaire kader (brandnormen, milieu, …). Door de omvang van het project zullen startende bedrijven en gevestigde waarden  de mogelijkheid blijven hebben om mee te groeien met de site. Bovendien zullen zich complementaire bedrijven vestigen in het geïntegreerde park waardoor een interessante commerciële en operationele kruisbestuiving tussen de verschillende ondernemers zal ontstaan.

Over Ostend Stores Real Estate

Ostend Stores Real Estate NV (OSRE) is een familiale onderneming die het beheer en de ontwikkeling doet van logistieke, industriële en semi-industriële gebouwen. De belangrijkste site is deze langs de Oudenburgsesteenweg in Oostende waar 25 000 m² opslagruimte wordt verhuurd.

Er zijn 2 partners - Eddy Van Arwegen (eigenaar Verelst) en familie Lancksweerd - met een complementaire achtergrond in vastgoed (architectuur, beheer en ontwikkeling, bouw, inrichting en design en financiering). Samen is er een gecombineerde vastgoedervaring van meer dan 50 jaar. Ook de overdracht van kennis en ervaring is verzekerd. In 2010 werd de volgende generatie actief in de opvolging van de activiteiten. 

Verdere info

Voor verdere informatie kan u terecht bij:

Ostend Stores Real Estate NV

Oudenburgsesteenweg 31

8400 Oostende

Gaëtan Lancksweerd

0477/47.39.66.

gl@osre.be

 

 
Comments