Economisch nieuws‎ > ‎Nieuwsflash‎ > ‎

Hollywood naar rechter tegen stad Oostende

Geplaatst 6 sep. 2013 00:30 door Ilse Snick

The Academy of Motion Picture and Arts and Sciences, die jaarlijks in Hollywood de Oscars uitreikt, dreigt met een proces tegen de stad Oostende. Ze vinden dat de jaarlijkse prijzen voor de Oostendse horecaterrassen, De Terr’oskars, teveel lijken op de bekendste filmprijzen ter wereld. Ze eisen een dwangsom van 73.000 euro van de stad en de Oostendse cartoonist Seamoose. Het is meteen de meest vreemde ingebrekestelling die de stad Oostende ooit mocht ontvangen.

De Oostendse Terr’oskars zijn een geldprijs van 800 euro en een beeldje die 10 Oostendse horeca-uitbaters jaarlijks kunnen krijgen als ze in orde zijn met alle vergunningen voor hun terrassen. Daarmee wil vroeger schepen Martine Lesaffre en nu schepen Niko Geldhof de horeca-uitbaters belonen voor een vergund en tof terras.

(foto: het team van restaurant Benny, één van de winnaars van een Terr'oskar  en schepen Niko Geldhof)

Het project loopt al vier jaar maar heeft nu de aandacht getrokken van de grote Hollywood-jongens. Via een Brussels advocatenkantoor stuurden ze een ingebrekestelling naar de stad Oostende en cartoonist Seamoose uit Oostende. The Academy of Motion Pictures and Arts and Sciences vindt dat het beeldje en de prijzen teveel lijken op de echte Oscars. Ze vinden dat zowel de stad, de cartoonist als de horeca-uitbaters commercieel beter worden door de Terr’oskars en het beeldje en de cartoon teveel overeenstemt met gouden mannetje uit Californië. De Brusselse advocaten zijn van mening dat er geen sprake kan zijn van een parodie maar puur van namaak.

Ze stellen de stad voor een ultimatum: ofwel laat het stadsbestuur voor 13 september weten aan de vertegenwoordiger van de Oscar-uitreikers dat ze de campagne Terr’oskars stopzetten of ze vragen een schadevergoeding van 200 euro per dag (73.000 euro per jaar) aan de stad en Seamoose. Het schepencollege van Oostende buigt zich maandag over de vraag van de Hollywood-bonzen.

Schepen van Toerisme en Economie, Niko Geldhof, die ook bevoegd is voor het Oostendse terrassenbeleid, is verbaasd dat de impact van de Oostendse terrasprijzen tot over de Atlantische Oceaan voelbaar is. ‘Ik hoop dat onze Terr’oskars binnenkort ook eens opduiken in een Hollywoodproductie. Nogmaals het bewijs dat Oostende de kleinste wereldstad is’, grijnst hij. ‘Ik zal het schepencollege voorstellen om de prijs anders te benoemen want ik heb geen zin om geld te stoppen in een oorlogje met de Oscar-bonzen. We zullen volgend seizoen uitpakken met een nieuw initiatief, want de prijzen waren sowieso aan een evaluatie toe. Dit hadden we al beloofd aan de beroepsverening Horeca Middenkust’.

Comments