Economisch nieuws‎ > ‎Nieuwsflash‎ > ‎

Grootscheepse controle van Federaal Voedselagentschap in Oostende

Geplaatst 30 apr. 2013 06:41 door Ilse Snick

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (F.VV) controleert handelaars actief in de voedselketen op geregelde tijdstippen en onaangekondigd. Elk jaar kiest het FAVV ook in elke provincie een gemeente  uit om gedurende een hele week aangekondigde controles uit te voeren. Dit jaar is Oostende aan de beurt. In de week van 17 juni 2013 zal  de volledige distributiesector van Oostende gecontroleerd worden. 

Van maandag 17 tot en met zaterdag 22 juni worden in Oostende alle bedrijven die actief zijn in de voedselketen en rechtstreeks leveren aan de consument gecontroleerd zoals bakkers, slagers, horeca, keukens van scholen, ziekenhuizen, rusthuizen en crèches. Ook de wekelijkse markt wordt niet vergeten. Het FAVV zet hiervoor een team van 25-tal controleurs in. ‘Met deze controles geven we een boost aan de voedselveiligheid in de stad’, stelt Hubert Gheysens, sectorhoofd voor West-Vlaanderen van het FAVV. Volgens hem is dit zeker geen slecht nieuws voor de betrokken handelszaken. ‘Ze worden sowieso gecontroleerd. In Oostende weten ze nu wanneer ze ons kunnen verwachten’, vervolgt hij. Er staan zo’n 400 à 500 controles op het programma. Ook ’s avonds wordt er gecontroleerd.

De handelaars krijgen na de controle meteen een verslag. Als de inspectie gunstig was, dan is er geen verdere opvolging voorzien. Als blijkt dat er toch één en ander schort aan de hygiëne dan wordt een termijn vastgelegd waarin de zaakvoerder de tijd krijgt om zich in orde te stellen. ‘Ervaring leert ons dat er in 2 à 3 % van de controles een PV wordt opgemaakt. Slechts in heel uitzonderlijke gevallen gaan we over tot een tijdelijke sluiting’, legt Hubert Gheysens uit.

Oostende wordt tijdens de controleweek opgedeeld in straten en sectoren. De controleurs zullen starten in het toeristische centrum  en daarna verder uit wijken.

Infosessie

‘De stad ondersteunt deze controles omdat dit de naam en faam van onze vele zaken hoog houdt. Wij organiseren vooraf, samen met het FAVV, twee opleidingssessies’, verduidelijkt Niko Geldhof, schepen van lokale economie. Bedoeling is dat iedere handelaar de kans krijgt om duidelijke informatie te bekomen over wat de controle precies inhoudt. Het FAVV geeft tijdens deze vormi ngen uitgebreid informatie, zowel over de algemene regelgeving als over de controles zelf. Zij zorgen ook voor een informatiebundel met de gebruikte checklist. Iedereen krijgt ook de kans om vragen te stellen.

De sessies vinden plaats in het Economisch Huis op dinsdag 7 mei. Er is een sessie om 15 uur en één om 19.30 uur. Inschrijven kan via  http://goo.gl/RJdaX

Comments