Economisch nieuws‎ > ‎Nieuwsflash‎ > ‎

Gloednieuw Beach Team van start in Oostende

Geplaatst 2 jul. 2015 04:57 door Ilse Snick
Het gloednieuwe Beach Team van Oostende ging op woensdag 01 juli van start. Dit team, onder de vleugels van het Centrummanagement, staat in voor de actieve sensibilisering van de strandgasten, de shoppers, de bezoekers, … De diverse Beach Teams bestaan uit jobstudenten (18+) en worden tijdens de zomermaanden ingezet op  het strand, op de Zeedijk en in de winkelwandelstraten van het centrum. 

Op die manier willen we de beleving in de Stad nog vergroten. Het Oostendse Beach Team is alvast uniek aan de Belgische Kust.

Als ambassadeurs van Oostende vormt het Beach Team deze zomer het aanspreekpunt voor toeristen en bezoekers op het strand, de zeedijk van de Visserskaai tot aan de Drie Gapers en in de winkelstraten van het centrum.

‘Het centrum van Oostende is in de weekends en de vakantieperiodes het best te vergelijken met een groot evenement. Bij zo’n evenement - denk bijvoorbeeld aan een festival - of bij een pretpark hoort ook een netheid- en veiligheidsteam. Stewards als het ware die zorgen dat het netjes blijft en dat alles ordentelijk verloopt. Dit principe vertalen we nu naar Oostende. We willen de beleving in de Stad op die manier nog vergroten, Oostende nog aantrekkelijker maken.’, aldus Johan Vande Lanotte, schepen voor Toerisme en Lokale Economie.


OPDRACHT VAN HET BEACH TEAM

Vooral in de zomermaanden, als er heel veel toeristen in Oostende zijn en de sfeer bij de vakantiegangers wat losser is, is het belangrijk om de mensen te informeren dat ook zij hun steentje kunnen bijdragen om Oostende aangenaam en proper te houden.

Het Beach Team zal de strandgangers, shoppers, bezoekers van de stad, … actief sensibiliseren in verband met o.a. netheid, een belangrijk aandachtspunt in een toeristische stad als Oostende.

Denk aan het actief uitdelen van afvalzakjes op het strand en de mensen aansporen om deze ’s avonds bij vertrek in de vuilnisbak te deponeren, meegeven dat er boetes staan op het niet opruimen van hondenpoep, vragen om sigarettenpeuken niet op de grond te gooien, … Bij kleinschalige vervuiling zal het Beach Team zelf ingrijpen. Het is niet de bedoeling dat de reinigingsdiensten opgebeld worden voor elk papiertje dat op de grond ligt. Bij grotere vervuiling worden de reinigingsdiensten gecontacteerd met melding van locatie en aard van de vervuiling.

Ook personen die ongepast of storend gedrag vertonen, zullen door het Beach Team aangesproken worden. ‘Het Beach Team moet natuurlijk niet de held uithangen. Helemaal niet. Bij agressief gedrag, ongepaste reacties of andere problemen, moeten ze onmiddellijk de politie contacteren.’, verduidelijkt Johan Vande Lanotte.

Het Beach Team wordt aangestuurd door het Centrummanagement en staat in nauw contact met de reinigingsdienst, de hoofdreddingspost, de Politie en Toerisme Oostende. Ze krijgen ook een basisopleiding EHBO. Elk team heeft een gsm met de belangrijkste telefoonnummers in ter beschikking

Kortom, het nieuwe Beach Team opereert op de locaties waar het meeste volk is. Ze leveren als het ware een extra paar ogen. Denk bijvoorbeeld aan een verloren gelopen kindje, verkeer op de zeedijk en in de winkelstraten buiten de laad- en losuren, overvolle vuilnisbakken, …. Er worden ook enquêtes afgenomen over ‘Shoppen in Oostende’ bij passanten in de winkelstraten, ze houden een oogje in het zeil voor geparkeerde auto’s, geven informatie, ….


HERKENBAARHEID

Het Beach Team draagt rode kledij. Zo zijn ze duidelijk zichtbaar en onmiddellijk herkenbaar. Kledingwinkel Brooklyn (Kapellestraat) is de officiële kledingsponsor van het Beach Team. Voor elke jobstudent zijn er rode t-shirts, rode hoodies en rode jasjes met het logo van het Beach Team. Dit wordt gecombineerd met een jeans (blauw), zijnde een lange broek of een short.


SAMENSTELLING BEACH TEAM & REGISTRATIE ACTIES

Voor de volledige periode - juli en augustus - worden 25 jobstudenten aangesteld. Er wordt in teams van 2 of 3 jobstudenten gewerkt. Elke jobstudent van het Beach Team werkt gedurende 3 weken in totaal 15 dagen. Ze starten om 10.00 uur en eindigen om 18.00 uur. Het lokaal van de redders in het Stedelijk Zwembad is ook de uitvalsbasis van het Beach Team. ’s Morgens loggen ze in en ’s avonds registeren ze digitaal de activiteiten van de dag. ‘Op die manier kunnen we de efficiëntie van het Beach Team nauwgezet opvolgen. We kunnen zo ook beter inschatten waar in het centrum de zones van aanpak zich situeren en ingrijpen waar nodig.’, legt Centrummanager Ilse Snick uit.

‘We hebben een sterk team van jobstudenten geselecteerd. Zij bijten de spits af en gaan als eerste op pad als Beach Team. We zijn ervan overtuigd dat deze pioniers een belangrijke bijdrage zullen leveren aan de beleving in Oostende.’, besluit schepen Johan Vande Lanotte. 

Comments