Economisch nieuws‎ > ‎Nieuwsflash‎ > ‎

Gloednieuw ‘Beachteam’ deze zomer

Geplaatst 3 mrt. 2015 23:50 door Ilse Snick
Oostende wil deze zomer uitpakken met een eigen, gloednieuw ‘Beachteam’. Dit team, onder de vleugels van het Centrummanagement, staat in voor de sensibilisering van o.a. de toeristen en bezoekers van de Stad o.a. in verband met netheid. De teams bestaan uit jobstudenten (18+) en worden tijdens de zomermaanden juli en augustus ingezet op  het strand, op de Zeedijk en in de winkelwandelstraten. De vacature werd intussen afgesloten en het ‘Beachteam’ wordt binnenkort samengesteld. 

‘Eigenlijk is het centrum van Oostende in de weekends en de vakantieperiodes één groot evenement. Bij een evenement - denk bijvoorbeeld aan een festival - of bij een pretpark hoort ook een netheid- en veiligheidsteam. Stewards als het ware die zorgen dat het netjes blijft en dat alles ordentelijk verloopt. Dit principe willen we toepassen in Oostende’, vertelt Johan Vande Lanotte, schepen voor Toerisme. 

Netheid blijft een belangrijk aandachtspunt in een toeristische stad als Oostende. Vooral in de zomermaanden, als er heel veel toeristen in Oostende zijn en de sfeer bij de vakantiegangers wat losser is, is het belangrijk om de mensen te informeren dat ook zij hun steentje kunnen bijdragen om Oostende aangenaam proper te houden. 

‘Denk aan het actief uitdelen van afvalzakjes op het strand en de mensen aansporen om deze ’s avonds bij vertrek in de vuilnisbak te deponeren, meegeven dat er boetes staan op het niet opruimen van hondenpoep, vragen om sigarettenpeuken niet op de grond te gooien, … Bij kleinschalige vervuiling zal het Beachteam zelf ingrijpen. Het is niet de bedoeling dat de reinigingsdiensten opgebeld worden voor elk papiertje dat op de grond ligt. Bij grotere vervuiling worden de reinigingsdiensten gecontacteerd met melding van locatie en aard van de vervuiling’, duidt Burgemeester Jean Vandecasteele. 

Ook bezoekers die ongepast of storend gedrag vertonen zullen door het Beachteam aangesproken worden. ‘Het ‘Beachteam’ moet natuurlijk niet de held uithangen. Helemaal niet. Bij agressief gedrag, ongepaste reacties of andere problemen, moeten ze onmiddellijk de politie contacteren. Het Beachteam levert dus als het ware een extra paar ogen, zeker op het strand kan dit van pas komen - denk bijvoorbeeld ook aan een verloren gelopen kindje. Het Beachteam deelt sowieso ook actief verdwaalarmbandjes uit’, verduidelijkt Burgemeester Vandecasteele. 

Het nieuwe Beachteam bemiddelt en verzorgt een sensibiliserende functie op de dijk, op het strand en in de winkelstraten. ’Het is de bedoeling dat zij aanwezig zijn op de locaties waar het meeste volk is. Bij mooi weer op het strand en de dijk, bij minder mooi weer vooral in de winkelstraten. Bovendien zullen zij door hun opvallende kledij duidelijk zichtbaar en onmiddellijk herkenbaar zijn’, aldus schepen Johan Vande Lanotte. 

Het Beachteam sluit wat werkuren en locatie betreft aan bij de redders. Ze starten ’s morgens om 10.30 uur en sluiten af rond 18.30 uur. Het ‘Beachteam’ moet niet alleen op een correcte manier communiceren met de bezoekers van de Stad, maar ook onderling moeten zij duidelijk en efficiënt zijn. Zij zullen constant worden aangestuurd door het Centrummanagement en staan uiteraard ook in nauw contact met de verschillende andere stadsdiensten, zoals de reinigingsdienst, de hoofdredder, de EHBO-post, de politie, de Brandweer, …

Het Beachteam moet zich bewust zijn van hun belangrijke taak in de Stad. ‘We willen jongeren die fier zijn op Oostende en op de taak die ze voor hun stad mogen vervullen. De mentaliteit, de plichtsbewustheid en ook hun flexibiliteit is cruciaal. Klantvriendelijkheid combineren met kordaatheid zal een belangrijk kenmerk zijn van dit goed functionerend Beachteam. Uiteraard voorzien we ook de nodige opleiding, om van dit idee een succes te maken’, besluiten burgemeester Jean Vandecasteele en schepen Johan Vande Lanotte.

Comments