Economisch nieuws‎ > ‎Nieuwsflash‎ > ‎

Economisch Huis en GC-Advice organiseren infosessie voor bedrijven uit de regio

Geplaatst 17 sep. 2012 23:53 door Economisch Huis

West-Vlaamse vrachtwagens dreigen stil te vallen in 2016

Alle chauffeurs die een voertuig van meer dan 3,5 ton besturen moeten tegen september 2016 een verplichte opleiding van 35 lesuren volgen. In heel het land verlopen de inschrijvingen voor deze cursus vlot. Enkel de Oostendse regio blijft achter. Het Economisch Huis en GC-Advice uit Bredene organiseren daarom op 2 oktober een infosessie voor alle bedrijven uit de regio die over een vrachtwagen beschikken. ‘Als de bedrijven blijven wachten, dan lopen ze het risico dat hun chauffeurs de baan niet meer op mogen in 2016’, stelt Geert Frans van GC-Advice.

Volgens de Europese wetgeving uit 2009 moeten alle vrachtwagenchauffeurs vanaf 10 september 2016 (buschauffeurs: 9 september 2015) over een vakbekwaamheidsattest beschikken. Om dat attest te bekomen, dienen ze verplicht 35 uur opleiding te volgen bij een erkende organisatie. ‘Het gaat hierbij niet alleen om bestuurders van grote vrachtwagens. Alle bestuurders van voertuigen van meer dan 3,5 ton vallen onder deze regelgeving. Dus deze maatregel treft ook veel kleinere zelfstandigen en KMO’s’, legt Claudia Blomme van GC-Advice uit.

‘Deze kleinere en middelgrote bedrijven zijn daar vaak niet van op de hoogte. Nochtans kan het niet volgen van de verplichte cursus grote gevolgen hebben. Chauffeurs zonder vakbekwaamheidsattest mogen vanaf 2016 de weg niet meer op’, stelt Bart Bronders, voorzitter van het Economisch Huis Oostende. ‘Voor deze mensen organiseren wij op dinsdag 2 oktober een infosessie samen met GC-Advice.’

De cursus van 35 uur bestaat uit vijf modules van telkens 7 uur. De erkenning van deze opleidingsmodules door de overheid is bijzonder strikt gereglementeerd. GC-Advice is één van de bedrijven die erkend is om de opleidingen voor chauffeurs te verstrekken. ‘Hoewel de helft van de tijd al verstreken is, merken we dat er nog bijna 85 procent van de chauffeurs geen cursus heeft gevolgd. De tijd begint dus te dringen’, weet Geert Frans. ‘Als iedereen zal wachten tot de laatste maanden, dan komen tal van bedrijven in de problemen. Het aantal instellingen dat de opleiding mag geven is namelijk beperkt. We roepen de bedrijven dan ook dringend op om hun chauffeurs in te schrijven. Er is toch geen ontkomen aan. Het vakbekwaamheidsattest is verplicht en de controles zullen streng zijn’, besluit hij.

De infosessie voor bedrijven en zelfstandigen uit de regio vindt plaats op dinsdag 2 oktober in de vergaderzaal van het Economisch Huis Oostende, Graaf de Smet de Naeyerlaan 4 in Oostende.

Het programma ziet er uit als volgt:

-8 tot 8.30 uur: ontvangst met koffie en boterkoekjes
-8.30 -9.15 uur: toelichting
-9.15 - 9.30 uur: vraagstelling
-9.30 - ...: mogelijkheid tot individueel gesprek met GC-advice

Deze infosessie is gratis.

Inschrijven kan via: www.oostendewerkt.be Comments