Economisch nieuws‎ > ‎Nieuwsflash‎ > ‎

AIM Recycling breidt uit op Plassendale 1

Geplaatst 23 feb. 2017 02:44 door Ilse Snick
Op het industriegebied Plassendale 1, in de achterhaven van Oostende, is AIM Recycling Europe NV, amper twee jaar na de opstart van het bedrijf, al volop bezig met een uitbreiding. Het gespecialiseerde recyclagebedrijf investeerde 2,5 miljoen euro in een nieuwe shredder. Binnenkort komt daar ook nog een nieuwe luifel bovenop, nog eens goed voor een investering van 250.000 euro. 

‘AIM Recycling Europe NV is een joint venture tussen Waste Management uit Gistel en het Canadese American Iron & Metal, een grote speler op het Amerikaanse continent. Het is hun enige recyclagevestiging in Europa. Het bedrijf is gespecialiseerd in de terugwinning en recyclage van koper, aluminium en ijzer’, legt Ken Vanden Broele van AIM uit. Het moederbedrijf in Canada telt wereldwijd 48 sites en was vorig jaar goed voor een omzet van 1 miljard euro.

De bouw van het bedrijf in Oostende is gestart in 2015, eind 2015 werden de machines geleverd en in mei 2016 ging AIM in productie. Op de site van AIM worden gemengde non-ferrometalen - zoals koper, lood, zink, … - teruggewonnen en gerecycleerd tot nieuwe grondstoffen voor de Europese staalfabrieken. ‘We verwerken koper en ijzer uit onder meer elektromotoren, starters van auto’s, dynamo’s, koelkastmotoren, … Onze machines zijn aangepast aan de specifieke verwerking van deze producten’. 

Nog geen jaar breidt AIM Recycling nu uit met een nieuwe shredderinstallatie, een investering van 2,5 miljoen euro. ‘Deze uitbreiding laat ons toe om het koper nog verder te gaan verwerken. De bestaande installatie kon het koper verwerken tot een eindproduct met een koperinhoud van 80 à 85%. Hierdoor konden we slechts aan een drietal koperraffinaderijen aanleveren. De nieuwe installatie behaalt een koperinhoud van 99%, wat ons toelaat om in koperraffinaderijen overal ter wereld aan te leveren en ook een betere prijs te bekomen’, verduidelijkt Ken Vanden Broele. 

In november 2016 is AIM Recycling Europe NV gestart met de bouw van de installatie, die volledig op maat van het bedrijf is. De voorbije week werd er proef gedraaid. Als het volledige proces vlot verloopt, komt er nog een luifel boven de machines. ‘Pas na het proefdraaien zal duidelijk worden hoe hoog deze constructie moet worden’, vervolgt hij. De bestaande loods is 18 meter hoog, de nieuwe overkapping zal zo’n 12 à 14 meter hoog zijn. De bouw start rond het bouwverlof 2017. 

Bij de opstart van het bedrijf had AIM als doelstelling om 3.000 ton per maand te verwerken. ‘Vandaag zitten we al op 5.000 ton per maand, goed voor een jaaromzet van 75 miljoen euro. Ons nieuwe streefdoel is nu 10.000 ton per maand’, stelt Vanden Broele. Het aantal werknemers bij AIM Recycling Europe is intussen ook gestegen van 10 naar 15 mensen. ‘Nu werken we met één verlengde ploeg, maar we hebben een vergunning om 24 uur op 24 te werken. Er komt mogelijks een tweede ploeg bij waardoor onze tewerkstelling zou verdubbelen. Bovendien hebben we ook een optie genomen op het achterliggende terrein van 3 hectare groot’, besluit Ken Vanden Broele. 

Comments