Economisch nieuws‎ > ‎Nieuwsbrief‎ > ‎

Nieuwsbrief Economisch Huis, dinsdag 14 februari 2012

Geplaatst 12 mrt. 2012 15:34 door Nathalie De Weerdt   [ 13 mrt. 2012 01:14 bijgewerkt ]
Komst reuzenkraan luidt offshore activiteiten in
 
De HR Intonation bracht  vorige week een reuzenkraan van de firma Sarens de haven van Oostende binnen. De kraan met een hoogte van 100 meter wordt in de komende dagen gemonteerd. Het is het eerste en onmisbare instrument om straks alle onderdelen te ontvangen die nodig zijn voor de bouw van het C-Power windmolenpark.

In de komende maanden wordt vanaf de REBO terminal voor windenergie-activiteiten het park met 28 windmolens van 6 MW/stuk opgebouwd. In 2013 worden nog eens 20 molens bijgebouwd.


Electrawinds verwerkt aangespoelde potvis tot groene stroom

De potvis die vorige week is aangespoeld op het strand van Knokke krijgt na verwerking bij het renderingbedrijf Rendac een nieuwe bestemming als biomassa. Het restvlees van de walvis wordt immers beschouwd als CAT 1 vet dat niet verwerkt mag worden in de voedselketen voor mens of dier. Electrawinds heeft een procedé ontwikkeld dat van dergelijke vetten groene stroom maakt.

De potvis weegt naar schatting 25 ton waarvan de helft uit vetten bestaat. Na behandeling bij Rendac in Denderleeuw waar het vet wordt gesmolten, gaat het organische eindproduct naar de biofuelcentrale in Oostende. Daar wordt de biomassa grondig behandeld in de raffinage-afdeling waar het wordt omgevormd tot een biobrandstof die ingespoten wordt in gigantische scheepsmotoren die groene stroom produceren.

De 12.5 ton vet van de potvis kan tot 50 000 kWh groene stroom opleveren. Dit komt overeen met het jaarverbruik van 14 gezinnen.


Loopclub Economisch Huis begint nieuwe trainingsreeks voor starters

Na het grote succes van vorig jaar start de Loopclub van het Economisch Huis binnenkort een nieuwe reeks Start to Run. De Loopclub richt zich specifiek naar ondernemers, handelaars en werknemers uit de Oostendse regio.

Wie zin heeft om onder deskundige begeleiding van een professionele loopcoach iets aan zijn conditie te doen, is welkom op de eerste training van maandag 5 maart. We spreken af rond 18.50 uur aan de nieuwe kantoren van het Economisch Huis in de Graaf de Smet de Naeyerlaan 4 in Oostende. Loopcoach Tomas Valcke start stipt om 19 uur met de training. 

De starters trainen van 5 maart gedurende tien weken elke maandagavond en bouwen zo geleidelijk aan op tot ze de kaap van de 5 kilometer halen. Nadien wordt er verder getraind om dan op 15 september allemaal samen deel te nemen aan de 8 kilometer tijdens de tweede Marathon Oostende. Elke training wordt gevolgd door een kort netwerkmoment bij een sportdrankje  in de nieuwe kantoren van het Economisch Huis. Ook gevorderde lopers die zich wensen aan te sluiten bij de Loopclub Economisch Huis om onder professionele begeleiding verder te trainen, zijn welkom.

Inschrijven kan via volgende link: http://goo.gl/WXDH7 

Info: Ilse Snick, 059/24.23.00.


Horeca Middenkust vraagt wegwijzers voor hotels

Horeca Middenkust is vragende partij voor een uitgebreid netwerk van wegwijzers voor hotels. In de jaren ‘80 bestond er al zo’n systeem, maar dat is later afgeschaft. ‘Volgens de nieuwe Vlaamse regels mogen steden met meer dan 30.000 inwoners geen hotelwegwijzers plaatsen. Maar in Gent staan er wel. Dat moet in Oostende dus ook kunnen. Bovendien waren er vroeger 150 hotels en nu nog maar 40. We willen dat elk hotel aangeduid is', zegt voorzitter Bart Boelens.


Toegang tot containerpark voor bedrijven

Oostendse bedrijven, waarvan de zaakvoerder niet zelf in Oostende woont, kunnen gebruik maken van de Oostendse containerparken voor het afval van het bedrijf. De zaakvoerder dient hiervoor bij de IVOO een toegangsbadge aan te vragen.  Na het invullen van een aanvraagformulier en de betaling van een waarborg van 5 euro, kan de zaakvoerder een badge afhalen in het containerpark.

Info: www.ivoo.be 


Comments