Economisch nieuws‎ > ‎Nieuwsbrief‎ > ‎

Nieuwsbrief Economisch Huis, woensdag 12 juni 2013

Geplaatst 12 jun. 2013 08:15 door Ilse Snick
IJsmaker BNIP opent nieuwe vestiging in Oostende

Het bedrijf Belgian Natural Ice cream Production (BNIP) opende zondag in de Leegaardsdijk 6 in Oostende haar nieuwe vestiging. Minister van Economie Johan Vande Lanotte mocht tijdens de officiële opening het eerste ijsje scheppen.  

BNIP is in het hele land gekend voor zijn ambachtelijk en biologisch bereid geitenijs.  ‘We namen 20 jaar geleden IJs René over uit De Haan. We zijn er gestart op een oppervlakte van amper 15 m²’, blikt Peter Pattyn terug. Samen met zijn vrouw, zus en schoonbroer is hij de drijvende kracht achter BNIP. In de nieuwe vestiging beschikt BNIP over een oppervlakte van 600 m². 

Als kind al hielp Peter Pattyn zijn vader, die ook ijsbereider was, bij het bereiden van ambachtelijk ijs. Vandaag maakt hij nog steeds gebruik van de originele recepten. ‘We deden alles zelf, van het ophalen van de melk bij de boer tot het bereiden van het ijs’, vertelt hij. Niettegenstaande de schaalvergroting – vorig jaar produceerde BNIP 20.000 liter bio-ijs, dit jaar al 30 procent meer – wordt alles nog steeds ambachtelijk gemaakt.  Naast geitenijs brengt de Oostendse ijsbereider ook gewoon ijs van koemelk op de markt evenals sorbets. 

Info: www.bnip.be


Controles FAVV gaan maandag van start in Oostende

De grootscheepse controle van het Federaal Voedselagentschap in Oostende start nu maandag. Van maandag 17 tot en met zaterdag 22 juni worden in Oostende alle bedrijven die actief zijn in de voedselketen en rechtstreeks leveren aan de consument gecontroleerd. Het betreft hierbij onder meer bakkers, slagers, horeca, keukens van scholen, ziekenhuizen, rusthuizen en crèches. Ook de wekelijkse markt wordt niet vergeten. Oostende wordt tijdens de controleweek opgedeeld in straten en sectoren. De controleurs zullen starten in het toeristische centrum en daarna verder uit wijken.

Het FAVV zet hiervoor een team van een 25-tal controleurs in. Er staan zo’n 400 à 500 controles op het programma. Ook ’s avonds wordt er gecontroleerd. De handelaars krijgen na de controle meteen een verslag. Als de inspectie gunstig was, dan is er geen verdere opvolging voorzien. Als blijkt dat er toch één en ander schort aan de hygiëne dan wordt een termijn vastgelegd waarin de zaakvoerder de tijd krijgt om zich in orde te stellen. 


Electrawinds bouwt windproject in Kenia

Het hernieuwbare energiebedrijf Electrawinds uit Oostende en IFC InfraVentures (International Finance Corporation InfraVentures) hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de ontwikkeling van een grootschalig windproject in Mpeketoni (District Lamu) in Kenia

Het geplande windturbinepark zal een geïnstalleerd vermogen hebben van 90 MW en is gelokaliseerd in het zuidoosten van Kenia. De investeringskost wordt geschat op 180 miljoen euro. 

Realisatie van het project is voorzien vanaf 2014. Afhankelijk van de uiteindelijke turbinekeuze zal het windpark in Mpeketoni bestaan uit 36 tot 45 turbines. De projectsite is 800 hectare groot en situeert zich op zo’n 20 km van de nieuwe zeehaven van Lamu die -dankzij de huidige uitbreidingswerken- van toenemend economisch belang is. Samen met de economische groei wordt een stijging voorspeld van het plaatselijke elektriciteitsverbruik. Het windturbinepark van Mpeketoni kan de behoefte aan extra capaciteit mee invullen.

IFC InfraVentures is een 5-jarig fonds van 100 miljoen dollar dat opgericht is door IFC voor de financiering en ontwikkeling van private en publiek-private infrastructuurprojecten. Electrawinds ontwikkelt het windpark Mpeketoni sinds 2011 en beschouwt IFC InfraVentures als een cruciale partner. 


Reizigers verkiezen Hotel Bero als tophotel

Hotel Bero uit Oostende heeft het ‘Certificate of Excellence 2013’ gekregen van TripAdvisor, de grootste reiswebsite ter wereld.  Deze award, die uitmuntende gastvrijheid honoreert, wordt uitgereikt aan ondernemingen die constant voortreffelijke reizigersbeoordelingen ontvangen op TripAdvisor. Enkel de top 10% best presterende bedrijven wereldwijd maken kans op deze prestigieuze award.

Om voor het ‘Certificate of Excellence’ in aanmerking te komen, moet het hotel gedurende 12 maanden minstens een score van 4 op 5 handhaven. Het aantal beoordelingen tijdens deze periode speelt eveneens een rol.

De familie Bero is zeer trots op deze erkenning.  ‘Het doet werkelijk deugd te vernemen dat onze voortdurende investeringen en onze inzet om onze gasten meer dan een aangenaam verblijf in Oostende te bieden, worden vertaald in zoveel positieve commentaren.  Wij willen dan ook al onze gasten en onze medewerkers danken die hebben bijgedragen tot het behalen van deze award’, luidt het.

Comments