Economisch nieuws‎ > ‎Nieuwsbrief‎ > ‎

Nieuwsbrief Economisch Huis, donderdag 10 januari 2013

Geplaatst 14 jan. 2013 00:53 door Ilse Snick
2012 goed jaar voor Jetair/Jetairfly op luchthaven Oostende

Met vakantie kunnen vertrekken uit een regionale luchthaven blijft een belangrijk pluspunt voor een pak reizigers. Vandaar Jetairfly's engagement om hierin te investeren. Naast Brussels Aiport, kunnen Jetair-reizigers ook kiezen voor Oostende, Luik, Charleroi en sinds kort ook Rijsel, om naar de zon te vliegen.

De luchthaven van Oostende tekende in 2012 een status quo op voor haar passagiersvluchten. Met een passagiersaangroei en driekwart van de pax-traffiek op de Oostendse tarmac zijn Jetair en Jetairfly de sterkhouders van de luchthaven aan zee.

Het aantal reizigers dat met Jetair of Jetairfly uit Oostende vloog, is in 2012 met 3,4% toegenomen.
Jetairfly verhoogde haar capaciteit uit Oostende met ongeveer 3%. De bezettingsgraad lag in 2012 0,4% hoger dan het jaar voordien.

De populairste bestemmingen uit Oostende waren in 2012 Alicante, Tenerife, Malaga, Antalya en Palma. De vooruitzichten voor het nieuwe jaar zijn positief. Jetairfly vliegt volgende zomer immers ook wekelijks uit Oostende naar Djerba, wat haar aantal bestemmingen uit Oostende op 13 brengt.


Kapellestraat blijft even populair

De Kapellestraat lokte ook vorig jaar elke week zo'n 100.000 bezoekers. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse passantentellingen van het vastgoedbureau Fastigon.

Ook in 2008 en 2010 bedroeg het aantal bezoekers van de Oostendse winkelstraat gemiddeld 100.000 per week. Oostende staat met deze cijfers op de elfde plaats in België en scoort hiermee beter dan Kortrijk of Roeselare.


500.000 kijkers voor Weekendje Weg in Oostende

De uitzending Weekendje Weg over de Oostendse Belle Epoquewijk werd door een half miljoen mensen bekeken. In december werd het programma, waarbij presentatrice Els Tibau verschillende winkels in de Belle Epoquewijk bezocht, twee weken lang uitgezonden. De kijkers kregen van Hilde Pierloot van het Economisch Huis Oostende toelichting over de aantrekkelijkheid en de pluspunten van dit Oostendse stadsdeel.

'Weekendje Weg in Oostende was een fantastische promotie voor de Belle Epoquewijk specifiek en voor heel Oostende in het algemeen. We zijn dan ook zeer tevreden met de hoge kijkcijfers', stelt Hilde Pierloot. Dat het programma net voor de kerstperiode ruim 40 keer werd uitgezonden op VIJFtv heeft ongetwijfeld heel wat extra mensen naar Oostende gelokt. 'We zijn ervan overtuigd dat we hiermee ook de interesse voor de handelspanden en woonhuizen in dit stadsdeel aangewakkerd hebben.'


Electrawinds ontwikkelt windturbineparken in provincie Luik

De Luikse Tecteo Groep en het groenestroombedrijf Electrawinds uit Oostende hebben een overeenkomst getekend voor de ontwikkeling van windturbineparken in de provincie Luik. Er is potentieel voor 10 nieuwe windprojecten die voortaan uitgewerkt worden door een gemeenschappelijke werkgroep. Dankzij een gezamenlijke strategie willen Tecteo Groep en Electrawinds maximaal gebruik maken van de ervaring en knowhow in beide organisaties en de ontwikkeling van windenergie in de provincie Luik een belangrijke impuls geven.

De verschillende projectverantwoordelijken gaan de overeengekomen projecten voortaan samen uitwerken. Het gaat om maximaal 10 windparken met een variërend aantal turbines (tussen de 6 tot 10 turbines) en een verschillend geïnstalleerd vermogen (tussen de 13,8 en 28,8 MW). De geselecteerde windprojecten zijn intussen alle geïnitieerd en bevinden zich in een verschillende ontwikkelingsfase. De eerste definitieve vergunningen worden ten vroegste verwacht vanaf eind 2013.

Comments