Nieuwsbrief


Nieuwsbrief Economisch Huis, donderdag 12 september 2013

Geplaatst 13 sep. 2013 04:51 door Ilse Snick

Draai Mee op Zee: jobbeurs voor vacatures in de nieuwe energiesector

Naar aanleiding van de Vlaamse Havendag op zondag 22 september vindt in Oostende de jobbeurs Draai Mee op Zee plaats. De focus ligt op beroepen in de off-shore windenergie.

'De haven van Oostende is in volle omschakeling en evolueert van een 'gewone' transporthaven naar een haven waar alle activiteit gericht is op de energieproductie op zee. Die reconversie biedt ook mogelijkheden voor nieuwe, boeiende jobs', zegt Ann Vanassche, coördinator van RESOC Oostende en een van de initiatiefnemers van de jobbeurs.

Een achttal bedrijven stelt tijdens de jobbeurs hun vacatures voor en laat de bezoekers kennis maken met hun bedrijf. In het kader van de Offshore Academy krijg je er informatie over jobs op zee en over deopleidingsmogelijkheden

De beurs vindt plaats in de gebouwen van het VLIZ op de Wandelaarskaai en dit op zondag 22 september. Op vrijdag 20 september krijgen de leerlingen uit het vijfde leerjaar reeds een rondleiding op de beurs.

Info: www.draaimeeopzee.be.

 

Winkelweb zet de stap naar e-commerce

In het Economisch Huis vond eerder deze week een infosessie plaats over de resultaten en de toekomst van Het Winkelweb. Met meer dan 200 deelnemers is Oostende in West-Vlaanderen koploper inzake Het Winkelweb. 

In heel wat winkels kunnen de bezoekers van de website inmiddels virtueel binnenwandelen via Google Streetview. De aanwezigen kregen er toelichting hoe ze een succesvolle webshop kunnen uitbouwen. Dit inspireerde al meteen een tiental handelaars om aan hun huidige ‘etalage’ een effectief kassa-systeem te koppelen en te gaan experimenteren met e-commerce. 

Nuvia’s idee en basisfilosofie over e-commerce is nogal ‘straight forward’: in plaats van het als een bedreiging te beschouwen – wat nog opvallend veel lokale retailers doen – moeten ze initiatieven zoals het Winkelweb net als een opportuniteit bekijken.

Nog vragen over Het Winkelweb? Katrien Miechielssens: katrien.miechielssens@retec.be of Vanessa Jaecques: info@hetwinkelweb.be.

 

Gelato Maxzim zet jobstudentes in de bloemetjes

Bij een warme zomer hoort een ijsje en dat hebben ze bij Gelato Maxzim in de Hertstraat gemerkt. Maxzim Vansiempsen, van de gelijknamige ijsjeszaak, wilde daarom zijn vijf jobstudentes uitdrukkelijk bedanken voor hun inzet. De meisjes kregen een etentje en een geschenk.

Wie de voorbije zomermaanden een ijsje bestelde bij Gelato Maxzim werd steeds met de glimlach geholpen door Tiffany, Bieke, Caro, Laura of Jill. Maxzim is vol lof over zijn vijf jobstudentes. De vijf jongedames studeren allemaal aan de universiteit. Ze zijn vlot viertalig. 

‘Soms hoor je negatieve opmerkingen over de jeugd. Maar geloof mij: Oostende heeft heel wat jong talent’, weet Maxzim.

Dat beaamt ook schepen van lokale economie Niko Geldhof. ‘Of het nu over laaggeschoolden, midden- of hooggeschoolden gaat: onze regio beschikt over heel wat gemotiveerde jonge mensen. We moeten deze jongeren met capaciteiten dan ook de juiste kansen en opportuniteiten bieden. Bedrijven moeten daarom durven investeren in stages voor talentvolle studenten en afgestudeerden’, stelt hij.


 

Bistro Mathilda opent Holidaysuite Mathilda


De Oostendse Bistro Mathilda beschikt sinds kort over een eigen Holidaysuite. Bezoekers van het restaurant kunnen voortaan na een diner blijven overnachten in de studio die boven de Bistro Mathilda is gelegen.

De Holiday Suite Mathilda is ongeveer 60 vierkante meter groot en is voorzien van een slaapkamer, badkamer met douche, aparte woonkamer en eetkamer met open keuken. De suite is rookvrij en er worden geen huisdieren toegelaten.


Info: www.bistromathilda.be

 

Tweede editie JOB-O beurs, reserveer snel je gratis stand

Na een geslaagde eerste editie organiseert de VDAB in samenwerking met Het Economisch Huis, Jobkanaal en de Stad Oostende op 17 oktober voor de tweede keer de JOB-O beurs in Oostende. Deze jobbeurs biedt u de kans om jouw bedrijf en vacatures aan een breed publiek kenbaar te maken. Diversiteit krijgt hierbij onze speciale aandacht.

De JOB-O beurs vindt plaats op donderdag 17 oktober van 10 uur tot 16 uur in de Sleuyter Arena, (Northlaan 13 in Oostende). Deelname is gratis, maar inschrijven is noodzakelijk.

Schrijf hier in. Na inschrijving ontvang je een uitgebreide informatiebrochure. Voor meer informatie:mirjam.tijssen@vdab.be of 0499/94 88 01).

Nieuwsbrief Economisch Huis, woensdag 12 juni 2013

Geplaatst 12 jun. 2013 08:15 door Ilse Snick

IJsmaker BNIP opent nieuwe vestiging in Oostende

Het bedrijf Belgian Natural Ice cream Production (BNIP) opende zondag in de Leegaardsdijk 6 in Oostende haar nieuwe vestiging. Minister van Economie Johan Vande Lanotte mocht tijdens de officiële opening het eerste ijsje scheppen.  

BNIP is in het hele land gekend voor zijn ambachtelijk en biologisch bereid geitenijs.  ‘We namen 20 jaar geleden IJs René over uit De Haan. We zijn er gestart op een oppervlakte van amper 15 m²’, blikt Peter Pattyn terug. Samen met zijn vrouw, zus en schoonbroer is hij de drijvende kracht achter BNIP. In de nieuwe vestiging beschikt BNIP over een oppervlakte van 600 m². 

Als kind al hielp Peter Pattyn zijn vader, die ook ijsbereider was, bij het bereiden van ambachtelijk ijs. Vandaag maakt hij nog steeds gebruik van de originele recepten. ‘We deden alles zelf, van het ophalen van de melk bij de boer tot het bereiden van het ijs’, vertelt hij. Niettegenstaande de schaalvergroting – vorig jaar produceerde BNIP 20.000 liter bio-ijs, dit jaar al 30 procent meer – wordt alles nog steeds ambachtelijk gemaakt.  Naast geitenijs brengt de Oostendse ijsbereider ook gewoon ijs van koemelk op de markt evenals sorbets. 

Info: www.bnip.be


Controles FAVV gaan maandag van start in Oostende

De grootscheepse controle van het Federaal Voedselagentschap in Oostende start nu maandag. Van maandag 17 tot en met zaterdag 22 juni worden in Oostende alle bedrijven die actief zijn in de voedselketen en rechtstreeks leveren aan de consument gecontroleerd. Het betreft hierbij onder meer bakkers, slagers, horeca, keukens van scholen, ziekenhuizen, rusthuizen en crèches. Ook de wekelijkse markt wordt niet vergeten. Oostende wordt tijdens de controleweek opgedeeld in straten en sectoren. De controleurs zullen starten in het toeristische centrum en daarna verder uit wijken.

Het FAVV zet hiervoor een team van een 25-tal controleurs in. Er staan zo’n 400 à 500 controles op het programma. Ook ’s avonds wordt er gecontroleerd. De handelaars krijgen na de controle meteen een verslag. Als de inspectie gunstig was, dan is er geen verdere opvolging voorzien. Als blijkt dat er toch één en ander schort aan de hygiëne dan wordt een termijn vastgelegd waarin de zaakvoerder de tijd krijgt om zich in orde te stellen. 


Electrawinds bouwt windproject in Kenia

Het hernieuwbare energiebedrijf Electrawinds uit Oostende en IFC InfraVentures (International Finance Corporation InfraVentures) hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de ontwikkeling van een grootschalig windproject in Mpeketoni (District Lamu) in Kenia

Het geplande windturbinepark zal een geïnstalleerd vermogen hebben van 90 MW en is gelokaliseerd in het zuidoosten van Kenia. De investeringskost wordt geschat op 180 miljoen euro. 

Realisatie van het project is voorzien vanaf 2014. Afhankelijk van de uiteindelijke turbinekeuze zal het windpark in Mpeketoni bestaan uit 36 tot 45 turbines. De projectsite is 800 hectare groot en situeert zich op zo’n 20 km van de nieuwe zeehaven van Lamu die -dankzij de huidige uitbreidingswerken- van toenemend economisch belang is. Samen met de economische groei wordt een stijging voorspeld van het plaatselijke elektriciteitsverbruik. Het windturbinepark van Mpeketoni kan de behoefte aan extra capaciteit mee invullen.

IFC InfraVentures is een 5-jarig fonds van 100 miljoen dollar dat opgericht is door IFC voor de financiering en ontwikkeling van private en publiek-private infrastructuurprojecten. Electrawinds ontwikkelt het windpark Mpeketoni sinds 2011 en beschouwt IFC InfraVentures als een cruciale partner. 


Reizigers verkiezen Hotel Bero als tophotel

Hotel Bero uit Oostende heeft het ‘Certificate of Excellence 2013’ gekregen van TripAdvisor, de grootste reiswebsite ter wereld.  Deze award, die uitmuntende gastvrijheid honoreert, wordt uitgereikt aan ondernemingen die constant voortreffelijke reizigersbeoordelingen ontvangen op TripAdvisor. Enkel de top 10% best presterende bedrijven wereldwijd maken kans op deze prestigieuze award.

Om voor het ‘Certificate of Excellence’ in aanmerking te komen, moet het hotel gedurende 12 maanden minstens een score van 4 op 5 handhaven. Het aantal beoordelingen tijdens deze periode speelt eveneens een rol.

De familie Bero is zeer trots op deze erkenning.  ‘Het doet werkelijk deugd te vernemen dat onze voortdurende investeringen en onze inzet om onze gasten meer dan een aangenaam verblijf in Oostende te bieden, worden vertaald in zoveel positieve commentaren.  Wij willen dan ook al onze gasten en onze medewerkers danken die hebben bijgedragen tot het behalen van deze award’, luidt het.

Nieuwsbrief Economisch Huis, donderdag 11 april 2013

Geplaatst 11 apr. 2013 23:55 door Ilse Snick

Extra vroege en late busritten naar Plassendale

Vanaf 15 april 2013 voorziet de Stad Oostende in samenwerking met De Lijn extra ritten tussen Oostende Station en de bedrijventerreinen Plassendale. Deze extra bediening zorgt ervoor dat de bedrijventerreinen ook in de vroege en late uren vlot bereikbaar zijn met het openbaar vervoer.

Voor de vroege (werk)vogels vertrekt er al vanaf 4u30 een eerste bus aan het Station richting Plassendale. ’s Avonds brengt Lijn 21 de pendelaars vlot terug naar huis tot 22u15. Stad Oostende en De Lijn bieden deze bijkomende service aan in samenwerking met T-interim en Economisch Huis Oostende. Hiermee willen alle partners een vlot en duurzaam woon-werkverkeer met het openbaar vervoer bevorderen.

Concreet zijn er drie extra ritten tussen het Station van Oostende en de John Cordierlaan, waar een bijkomende halte is voorzien. Tussendoor rijden de bussen van Lijn 21 hun normale traject. De extra vroege en late busritten naar Plassendale kwamen er op vraag van de bedrijven, zoals Daikin, Vesuvius, Fitco en Zargal, Wim Bosman en Europal. Ondernemingen die met een ploegensysteemwerken moeten bij de zoektocht naar nieuwe werknemers vaak valabele kandidaten laten gaan omdat ze via het openbaar vervoer niet bereikbaar zijn in de vroege en de late uren. Met de extra busritten vormt dit voortaan geen belemmering meer bij de aanwerving van nieuwe werkkrachten.

Het proefproject, gefinancierd door de Stad Oostende, start op 15 april en loopt een half jaar.


Info: www.delijn.be


Studienamiddag: energiebesparing door gebouwsystemen

Power-Link organiseert op donderdag 2 mei in de Greenbridge Incubator een studienamiddag: Energiemanagementsystemen doorgelicht’. 

Gebouwen vertegenwoordigen ongeveer 40% van het primair energieverbruik in de EU. Door hetoptimaliseren van het energieconcept tijdens de ontwerpfase of de renovatie van een bouwproject, kan het primair energieverbruik drastisch gereduceerd worden. Energiemanagementsystemen (EMS) prijken dan ook bovenaan de agenda van vele bedrijven en instellingen. Meten is weten! Een EMS kan de efficiëntie in uw energieverbruik verbeteren, maar ook kosten reduceren en de uitstoot van broeikasgassen terugbrengen, wat u een direct concurrentievoordeel kan opleveren.

De infonamiddag start om 14 uur (ontvangst vanaf 13.30 uur). Deelname is gratis voor leden, niet-leden betalen 50 euro.   

Info en inschrijving: www.power-link.be 


Cursus wijn leren proeven bij Syntra West

Syntra West pakt vanaf donderdag 18 april uit met een cursus wijn leren proeven. In 6 avonden krijgt u de kennis aangereikt om voortaan passende wijn bij uw lunches of diners te vragen. Na deze cursus beschikt u over de elementaire kennis over de belangrijkste soorten wijn, hun productieproces, herkomst en druivensoorten waardoor u de link kunt leggen naar de basissmaken in de gastronomie.

De cursus wordt gegeven bij Syntra West Oostende en start op donderdag 18 april 2013 van 19u tot 22u30. Inschrijvingsgeld € 200 (vrij van BTW). Extra inbegrepen: wijnboek, alle wijnen en set van 6 degustatieglazen. Maak gebruik van de kmo portefeuille en betaal 50 % minder voor deze opleiding!

Info en inschrijven: gerda.ghesquiere@syntrawest.be of 051/26.87.50


Health City steunt goed doel met Cycling Marathon en Fitness 

Dit weekend organiseert Health City een Indoor Cycling Marathon & 24u Fitness met randactiviteiten en een afterparty ten voordele van Kom op tegen Kanker. Het evenement wordt reeds ondersteund doorTelenet Oostende, waarvan enkele spelers en staff-leden zullen deelnemen aan de spinmarathon en loopmarathon. 

Na deze marathon, die open is voor iedereen, is een etentje voorzien. Hiervan wordt ook een deel van de opbrengst aan het goede doel geschonken. Verder zijn er heel wat randactiviteiten zoals Sh’bam, Latin en de Harlem Shake. Op zondagmorgen staat een ontbijt op het programma. 

Alle opbrengsten gaan naar Kom op tegen Kanker en Opvangcentrum MPIGO De Vloedlijn in De HaanDe actie van Health City wordt georganiseerd op 13 april van 9.00 tot  en met 14 april 15.00. 

Info: www.healthcity.be, tel.: 059/80.34.70

Nieuwsbrief Economisch Huis, vrijdag 22 maart 2013

Geplaatst 22 mrt. 2013 07:17 door Ilse Snick

NHV uit Oostende is Trends Ambassadeur 2013 

Trends heeft Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV) uit Oostende bekroond tot Ambassadeur. Het helikopterbedrijf leidt de lijst van de Trends Gazellen, de snelste groeiers van Vlaanderen en Brussel, in de categorie Grote Bedrijven. 

De prijs werd donderdagavond uitgereikt op een evenement in Tour & Taxis in Brussel. Het is voor het eerst dat Trends deze onderscheiding voor heel Vlaanderen en Brussel toekent. Tot vorig jaar had elke provincie een ambassadeur. 

NHV verhuurt een dertigtal helikopters met piloten en technici voor opdrachten op boorplatformen, voor ziekenhuizen of bij reddingsacties. De voorbije jaren kende vooral de olie- en gassector een sterke groei. In 2012 haalde NHV een omzet van 65 miljoen, waarvan 40 procent kwam van personeelstransport van en naar West-Afrikaanse boorplatformen. 

In de categorie kleine bedrijven was ook Zargal uit Oostende, producent van technisch textiel, genomineerd.

Info: www.nhv.be                                                                                                          (foto (c) NHV)


Nieuwe vzw Shoppingcentrum zal Oostende als winkelstad promoten

Titelvoerend Schepen van Economie Johan Vande Lanotte stelde tijdens de jaarvergadering van de Verenigde Handelaarsbonden (VHB) een ambitieus plan voor om Oostende als winkelstad te promoten. De stad wil naast een aantal algemene uitdagingen zich de eerste twee jaren van het actieplan concentreren op de zone Kapellestraat, Vlaanderenstraat, Ensorgalerij, Christinastraat (tussen Langestraat en Ooststraat) en Adolf Buylstraat.

Het plan bestaat onder meer uit de oprichting van een VZW Shoppingcentrum Oostende die deze zone beheert als een Business Improvement District (BID). Er wordt ook een shoppingmanageraangesteld. Die staat in voor de opvolging van een business- en marketingplan inclusief diverse acties, is ombudsman voor de handelaars, coördineert in nauwer contact met de stad de netheid, bezetten openbaar domein, terrassen, verlichting, reclameborden.

Hilde Pierloot werd gekozen voor die opdracht. Zij heeft de jongste jaren ervaring opgedaan in het Belle Epoqueproject  en werd al enkele jaren voorbereid  op de taak, onder meer door afgevaardigd te worden naar studiedagen en congressen over shopping.

Info: www.oostendewerkt.be 


Belle Epoquewijk pakt uit met hippe shoppingbags

Het Economisch Huis werkt samen met Stad Oostende, Europa en de EFRO-projecten aan de revitalisering van de Belle Epoquewijk. Om de Belle Epoquewijk en haar handelaars nog eens extra in de kijker te plaatsen, verdelen de winkels de komende weken maar liefst 10.000 hippe shoppingtassenonder hun klanten.

Verschillende acties hebben er reeds toe bijgedragen dat het imago en de troeven van dit waardevolle stadsdeel versterkt werd. ‘Met de shoppingtassen richten we ons tot de particuliere handelaars en hun klanten’, stelt Hilde Pierloot van het Economisch Huis Oostende.

Het Economisch Huis liet twee modellen tassen maken: een opvouwbare shoppingbag in nylon en grotere polypropyleen draagtas.  De tassen worden, zolang de voorraad strekt, verdeeld door alle handelaars met rechtstreekse verkoop. 

Op de grootste tas staan de tekeningen uit het Belle Epoquefilmpje, dat werd gemaakt door Studio Bal Gehakt. De kleinste tas draagt het logo. De Belle Epoquewijk zal dus de komende weken opvallend aanwezig zijn in het Oostendse straatbeeld. 

Info: www.belle-epoquewijk.be  


VDAB organiseert Jobmarkt verkoop in het Economisch Huis

VDAB pakt op dinsdag 26 maart van 17 tot 19 uur uit met een Jobmarkt verkoop. Verschillende werkgevers binnen de sector verkoop en werkzoekenden met beroepsaspiratie verkoper krijgen de kans om elkaar in het Economisch Huis van Oostende te ontmoeten met het oog op duurzame tewerkstelling.

Volgende bedrijven zullen aanwezig op de jobmarkt om hun vacatures voor te stellen : Fresh Spegelaere, H&M, Esprit, JBC Middelkerke, Eurofish, Lidl, ALLO telecom, Gamma, Jules en Eismann.

Info en inschrijvingen: Pia Dufait, pia.dufait@vdab.be of 059/55.65.06.

Nieuwsbrief Economisch Huis, woensdag 13 maart 2013

Geplaatst 14 mrt. 2013 06:44 door Ilse Snick


Gerda Galle is Meest Verdienstelijke Onderneemster 2013

Ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag  reikte het Economisch Huis op vrijdag 8 maart voor de 5de keer de award voor ‘Meest Verdienstelijke Onderneemster’ uit. Gerda Galle van hertenkwekerij Hertenfinesse haalde het voor de vijftien andere genomineerde dames.

Uit de zestien genomineerden verkoos een jury van ondernemende vrouwen Gerda Galle van Hertenfinesse tot Meest Verdienstelijke Onderneemster 2013. Met de award beloont de jury een onderneemster die door haar originele aanpak een duidelijke meerwaarde betekent voor Oostende

Het zelf kweken van herten was altijd een droom van de familie Maenhoudt-Galle. De hertenboerderij werd opgericht in 2008 met de aankoop van een veertigtal moederdieren en één dekbok. Vandaag heeft Hertenfinesse een mooi aanbod hertenvlees, verkrijgbaar in de hoeveslagerij op het erf zelf. Gerda Galle staat in voor het verzorgen van de dieren, het hertenvlees wordt versneden en verpakt op de boerderij zelf. Ook de winkel wordt door de zaakvoerster zelf uitgebaat. 

De tweede plaats was voor Lien Everaerdt van DidaKites. DidaKites is sinds meer dan 32 jaar een gespecialiseerd fabrikant van vliegers voor de hele familie. Lien heeft de zaak, die gestart werd door haar ouders, uitgebouwd tot een bedrijf dat internationale faam geniet.

Sofie Pitteljon van eethuis Passe-Vite eindigde op de derde plaats. In haar open keuken schudt Sofie dag na dag de lekkerste gerechten uit haar mouw.


Stad zoekt exploitanten voor 2 handelszaken op de Visserskaai

De stad Oostende is eigenares van 2 handelsruimtes op de gelijkvloerse verdieping met bijhorende kelderruimtes in de in oprichting zijnde residentie Zilvermeeuw in de Visserskaai 27, bij het kadaster gekend in de in de 1ste afdeling sectie A als nummer 620 X 7, met een oppervlakte volgens het Kadaster van 425 m².

De 2 handelszaken vertegenwoordigen elk 80/1000 grondaandeel. Handelszaak 1 heeft een netto-vloeroppervlakte van 160,73m² en een bijhorende kelderruimte met een oppervlakte van 82,33m². Handelszaak 2 heeft een netto-vloeroppervlakte van 153,48m² en een bijhorende kelderruimte met een oppervlakte van 70,01m².

De handelszaken worden in cascovorm opgeleverd, de bijhorende kelders zullen volledig ingericht zijn.

De stad Oostende wenst beide handelszaken via een erfpacht te verhuren voor een nog te bepalen termijn. Het is de bedoeling om met de geïnteresseerde kandidaten gesprekken te voeren naar mogelijke invullingen voor de handelszaken. Op basis van deze gesprekken zal een oproep tot de belangstellenden worden gedaan waarbij de handelszaken in erfpacht worden gegeven mits naleving van de dan op te leggen modaliteiten. De toekenning van de handelszaken zal indien er meerdere kandidaten geïnteresseerd zijn bij opbod worden toegewezen.

Info: Gregory Casteels, bestuurssecretaris, tel. 059/56.20.87.


Twee Oostendse bedrijven kandidaat Trends Gazellen Ambassadeur

Helikopterbedrijf NHV en technisch textielproducent Zargal, beiden uit Oostende, zijn samen met metaalbewerker FP Metal uit Gullegem de kandidaat-ambassadeurs van West-Vlaanderen. Zij maken kans op de titel Trends Gazellen Ambassadeur, editie 2013.

Ieder jaar pakt Trends uit met de Trends Gazellen, de snelst groeiende bedrijven van de vijf Vlaamse provincies en Brussel. Het bedrijf dat de provinciale of Brusselse rangschikking aanvoert en operationeel onafhankelijk is, wordt kandidaat-ambassadeur. Zo’n bedrijf dingt mee naar de titel Trends Gazellen Ambassadeur, zeg maar het snelst groeiende bedrijf van heel Vlaanderen en Brussel.

In de categorie grote bedrijven is Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV) de West-Vlaamse kandidaat-ambassadeur. Het Oostendse bedrijf verhuurt wereldwijd helikopters en bijhorend personeel voor de meest diverse opdrachten, gaande van transporten naar boorplatformen tot ziekenvervoer. NHV is al 20 jaar actief en klokte het boekjaar 2012 af op een omzet van 60,2 miljoen euro.

Bij de kleine bedrijven is het Oostendse Zargal de primus. Het bedrijf is producent van technisch textiel. Het maakt onder andere straps, linten die rond grote verpakkingen gedraaid worden. Het Gullegemse FP Metal is de West-Vlaamse kandidaat-ambassadeur bij de middelgrote bedrijven. 

Op 21 maart weten we of deze drie West-Vlaamse bedrijven zich Trends Gazellen Ambassadeur mogen noemen, dan maakt Trends de laureaten bekend in elk van de drie categorieën.


Gratis advies voor starters in de Cloudcampus

Elke eerste donderdag van de maand kunnen starters van 10 tot 12 uur terecht in de Cloudcampusvoor gratis advies. Bij een expert van Accountants en  Belastingsconsulenten Vercruysse & Tourlemain kun je terecht met vragen over boekhouding, BTW en fiscaliteit, sociale zekerheid, financiering en nog veel meer. 

U moet hier niet voor reserveren. Kom gerust af naar de Cloudcampus in de Lijsterstraat 25 te Oostende.

Infowww.cloudcampus.be


Kunst aan boord van de Wandelaar

Op vraag van de VLOOT bemanning en de loodsen, werd een initiatief op gang getrokken om het kale interieur van de Wandelaar aan te kleden. Het doel was om het schip binnenin een sfeervollere toets te geven.

Een aantal loodsen hebben een speciale hobby. Tijdens hun vrije momenten doen zij aan fotografie. Elk hebben zij hun specialiteit en interesse; natuur, dieren, mensen, landschappen, … 

Loodsen kapt. William De Vlaminck (zeeloods), kapt. Wim Pandelaers (zeeloods) en kapt. Frank Snykers (kustloods) bezorgden heel wat van hun werk aan de jury. Kapt. Marc Boterberg, kapt. Denis De Ridder, hoofdscheepstechnici Stefaan Rabaey en Kristiaan Vande Walle kozen uiteindelijk de beelden om op te hangen.

De foto’s werden ingekaderd om aan boord van de Wandelaar op te hangen. Dit gebeurde tijdens de driewekelijkse bevoorrading van het vaartuig. De beelden hangen in verschillende gemeenschappelijke ruimten.

Nieuwsbrief Economisch Huis, maandag 4 maart 2013

Geplaatst 5 mrt. 2013 01:02 door Ilse Snick

Gratis workshop Winkelweb in het Economisch Huis

Het Agentschap Ondernemen en het Economisch Huis Oostende  organiseren op woensdag 6 maart 2013 om 19 uur in het Economisch Huis Oostende een workshop over het projectwww.hetwinkelweb.be. Dit West-Vlaamse platform is intussen online en de eerste resultaten zijn veelbelovend.

En er is nog meer: www.hetwinkelweb.be biedt handelaars ook de mogelijkheid om hun eerste stappen te wagen met een online shop.Handelaars die hun eigen mini-website met uitgebreide productcatalogus willen op www.hetwinkelweb.bekunnen woensdag nog intekenen.

Wie zijn laptop meebrengt kan meteen van start gaan en een winkelaccountaanmaken. Dankzij de steun van de Stad Oostende en het Vlaams Agentschap Ondernemen is dit bovendien geheel gratis.

De miniwebsite en productcatalogus worden dan omgetoverd tot een echte webshop met winkelwagentje. Dankzij het project kunnen de Oostendse handelaars kennismaken met webshops en testen wat dit voor hun zaak zou kunnen betekenen. Ook deze opportuniteit is volledig gratis.

Vanaf 15 maart gaan de eerste webshops online. Na de workshop krijgen de geïnteresseerden een demonstratie.

Inschrijven voor deze workshop op 6 maart om 19 uur kan via  www.hetwinkelweb.be/inschrijven(inschrijven is gratis, maar verplicht).


16 genomineerden voor award Meest Verdienstelijke Onderneemster 2013

Ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag  reikt het Economisch Huis op vrijdag 8 maart voor de 5de keer de award voor ‘Meest Verdienstelijke Onderneemster’ uit. Daarmee wil het Economisch Huis het vrouwelijk ondernemerschap ondersteunen en stimuleren. In het verleden kregen Griet Decrop (broodjeszaak Knapp Lekker Lang), Sabine Friederichs (Hotel Andromeda), Anne-Marie Dewulf (IJzerwaren Dewulf) en Carolien Decoo (Stoffen Carolien) de trofee. 

Er zijn dit jaar 16 kandidates voor de titel van Meest Verdienstelijke Onderneemster, allen stuk voor stuk sterke vrouwen die naast de opbouw en de uitbating van hun zaak ook andere engagementen nemen. 

De genomineerden voor 2013  zijn: Ingrid Perquy (La Galleria), Eliane Milh (Fire Technics), Lien Everaerdt (DidaKites), Els Dejonckheere (Choc’lady) Gerda Galle (Hertenfinesse), Manette Voeten (Kommilfoo), Nathalie Nowach (Azuriet), Sabine en Greet Roels-Declerck (Traiteur S&G), Sofie Pitteljon (Passe-Vite), Ann Rommelaere (Galerie Beau Site), Charlotte Vanloo (Charlie), Emily Bonjé (Atelier Bonjé), Ellen Distave (Lily Boutique), Shirley Devey (Mi-Yo), Martine Bockstaele (Cartouchke) en Veronique Misseghers (Agence Lecomte). 

Voor de award wordt uitgereikt, kan je in het Economisch Huis een debat bijwonen rond  het thema‘creatieve vrouwen in het bedrijfsleven’ met volgende creatieve dames: Barbara Boels van Umami Concepts, Liesbeth Goudenhooft en Lindsey De Groote van Weddings by Lily en Manja Haezebaert van Lingerie Manja. Moderator is Evelien Vanwalleghem. De toegang is gratis.

Programma:

12u: : creatieve vrouwen in het bedrijfsleven – panelgesprek met Evelien Vanwalleghem

13u: uitreiking award ‘meest verdienstelijke onderneemster 2013’ gevolgd door een receptie.

Om praktische redenen graag vooraf inschrijven tegen 6 maart 2013 via http://goo.gl/EkvHA.


Bar d’ Office en Cloudcampus openen de deuren in Oostende

De stad aan zee beschikt sinds vorige week over een eigen Cloudcampus. Het betreft een initiatief van het Oostendse bedrijf Nuvia. ‘Heel veel mensen beschikken over een smartphone, laptop en tablet. Maar ze gebruiken maar een heel beperkt deel van de mogelijkheden, waardoor zowel bedrijven als zelfstandigen geld laten liggen’, luidt het bij Nuvia. Voortaan kan iedereen in de Cloudcampus terecht voor alle informatie over de nieuwste informatietechnologieën. 

 ‘Kunnen omgaan met moderne technologie op een kritische en efficiënte, maar ook verantwoorde en veilige manier, vereist dan ook een nieuw pakket aan basiscompetenties en permanente opvolging. Dat is waar Cloudcamper voor staat. Iedereen kan bij ons terecht om op een laagdrempelige wijze op de hoogte te blijven van de laatste evoluties’, stellen ze.

In de schoot van de Cloudcampus werd Bar d’ Office opgericht. Bar d’ Office  is een creatieve werkomgeving waar je kan binnenvallen voor ontmoeting en interactie

Ben je het beu om alleen thuis te werken, zoek je gelijkgezinden om te klankborden of mensen met aanvullende talenten, dan ben je hier van harte welkom. Je krijgt er geen eigen bureau maar wel de essentiële kantoorfaciliteiten (printen, kopiëren, Wifi). ‘We hebben ons laten inspireren door andere Oostendse initiatieven zoals Oostende Werkt, Oostende Werft en Oostende Rocks. Via de Bar d' Office Oostende willen we werk maken van Oostende Surft’, stellen de mensen van Cloudcampus.

www.cloudcampus.be 


Infosessie Sociale Innovatiefabriek 

In het Economisch Huis vindt op woensdag 13 maart 2013 een infosessie  plaats over de Sociale Innovatiefabriek die onlangs door de Vlaamse regering werd gelanceerd. Bij deze open oproep rond sociale innovatie kunnen verschillende actoren uit het brede middenveld (verenigingen, bedrijven, onderzoekscentra, enz.) een project indienen. De geselecteerde projecten worden getest op haalbaarheid met een financiering van 50.000 euro per project. Het totaalbudget bedraagt één miljoen euro. Projecten die de haalbaarheidstest doorstaan en doeltreffend en duurzaam blijken, worden daarna doorverwezen naar de 'Sociale Innovatiefabriek'.

Welke projecten komen in aanmerking?   

Met brede ondersteunende sociale innovatie doelen we op sociale innovatie in functie van het oplossen van belangrijke maatschappelijke uitdagingen in Vlaanderen. Binnen de 'Sociale Innovatiefabriek' zal de focus in eerste instantie liggen op verstedelijking en inclusie. 1/3e van de financiering voor de 'Sociale Innovatiefabriek' wordt aan die thema's besteed. De overige 2/3e van de financiering kan gaan naar zeer uiteenlopende initiatieven, gaande van armoede, eenzaamheid en vergrijzing, klimaatproblematiek tot tewerkstelling enz.

Wanneer indienen?

De projecten moeten uiterlijk op 1 april 2013 worden ingediend.

PROGRAMMA 13 maart:

- 18u30: onthaal met broodjes 

- 19u00: verwelkoming door Tom Germonpré (schepen Stad Oostende)    

- 19u10: toelichting over de Sociale Innovatiefabriek door Dominque Verté (raadgever Vlaams minister Ingrid Lieten) 

- 19u30: belang van sociale innovatie in West-Vlaanderen door John Crombez (Staatssecretaris voor de Bestrijding van de sociale en de fiscale fraude)                       

- 20u00: afsluiting met netwerkmoment

LOCATIE

Ondernemerscentrum Oostende  (Graaf de Smet de Naeyerlaan 4, 8400 Oostende)

INSCHRIJVEN

Deelname  is gratis, maar inschrijven is verplicht. Inschrijven kan door een mail te sturen aangriet@impactvzw.be met vermelding van uw naam, organisatie en emailadres. 


Nieuwsbrief Economisch Huis, woensdag 27 februari 2013

Geplaatst 1 mrt. 2013 05:43 door Ilse Snick

Meco neemt intrek in nieuw bedrijfsgebouw

Het vleesverwerkend bedrijf Meco nv is sinds eind vorig jaar gehuisvest in een gloednieuw bedrijfsgebouw in de Leegaardsdijk 2 in Oostende. ‘We beschikken hier over vijf keer meer oppervlakte’ verduidelijkt Niek Van Steenkiste, die samen met zijn broer Jurn zaakvoerder is van Meco Nv. Momenteel werken er 64 mensen. Het bedrijf wil op termijn 25 extra personeelsleden aanwerven.

Meco nv investeerde 8 miljoen euro in de nieuwbouw (gronden inbegrepen), 3 miljoen euro in machines en nog eens 500.000 euro in de uitbreiding van het wagenpark. Het bedrijf beschikt nu over een bebouwde oppervlakte van 7.500 m², wat ruim vijf keer meer is dan voordien. De gigantische capaciteitsvergroting was noodzakelijk om de forse groei van Meco te kunnen blijven aanhouden.

‘Het grote voordeel van ons nieuwe en eigentijdse gebouw is dat we nu aan de strengste reglementeringen betreffende voeding voldoen’, stelt Niek Van Steenkiste. De infrastructuur is zo opgebouwd dat de ‘flows’ van de producten gerespecteerd wordt.

www.meco.be

 

Business Club pakt uit met vier boeiende bedrijfsbezoeken

De Executive Business Club pakt ook in 2013 uit met een interessant en gevarieerd programma.  Kaderleden en executives vinden in de Business Club een uniek forum om ervaring en kennis uit te wisselen tijdens bedrijfsbezoeken en infosessies. De boeiende activiteiten worden steeds gevolgd door een gezellig netwerkmoment met uitgebreide receptie.

Dental Labo Vanderbeken (13 maart 2013): Dental Labo Vanderbeken is een vooruitstrevend, all-round tandtechnisch laboratorium.

TECHNUM en Oostende voor Anker (22 mei 2013): De ingenieurs van TECHNUM geven toelichting over de realisatie van de havenmond in Oostende en de recente kadermuurwerken.

Easy Storage & Metagenics (18 september 2013):  Bij Easy Storage kan iedereen terecht voor het archiveren van overtollige inboedel. Metagenics is  een wereldspeler op het vlak van voedingssupplementen en vitaminepreparaten.

Firetechnics (27 november  2013): Met een bezoek aan Firetechnics neemt de EBC een kijkje achter de schermen in de wereld van de brandweerwagens en andere urgentievoertuigen.

De EBC is een gezamenlijk initiatief van Syntra West en het Economisch Huis Oostende. Lid worden van de Executive Business Club kost slechts 150€ per jaar voor de vier activiteiten (uitgebreide receptie inbegrepen). Het  jaargeld kan voor 50% gerecupereerd worden via de KMO portefeuille. Intekenen voor een afzonderlijke sessie kost 50€.

Info en inschrijvingen: Hilde Pierloot: hilde.pierloot@oostendewerkt.be of 0477 807 225

 

Leerlingen HoTech scoren op AEHT Palm Trophy Belgium

Laure Van Hoey, Jason Smis en Arne Mares, drie leerlingen uit HoTech, behaalden vorige week zeer mooie resultaten op de AEHT Palm Trophy Belgium . De hotelschool uit Oostende nam een eerste plaats, een tweede plaats en een vierde plaats terug mee naar de Stad aan Zee.

De tweedaagse wedstrijd vond dit jaar plaats in PIVA Antwerpen.  De toekomstige chefs kregen als opdracht het combineren van een varkenskroontje met  Palmbieren. Ze moesten drie verschillende rondes doorlopen: een individuele schriftelijke test, een theoretische voorbereiding en een praktische proef. Elk 'keukenteam' moet een hapje, voorgerecht, hoofdgerecht en dessert maken met daarbij een bijpassend biertje.

 

Steunfonds Koninklijke Villa organiseert Fundraising Dinner

Het Steunfonds KoninklijkeVilla Oostende,  onder auspiciën van Voorzitter Johan Vande Lanotte, organiseert op woensdag 17 april een Fundraising Dinner in De Grote Post. De opbrengst van de avond gaat integraal naar het Steunfonds Koninklijke Villa Oostende.

De Koninklijke Villa Oostende begeleidt mensen met kanker in een beter genezingsproces en naar een snellere herintegratie in de maatschappij vanuit een holistische benadering waarbij fysieke en psychologische ondersteuning 


Info en inschrijvingen: 
Sophie Cocquytsophie.cocquyt1@telenet.be of 0477 449990 gekoppeld wordt aan well-being en gepersonaliseerd voedingsadvies.

Nieuwsbrief Economisch Huis, donderdag 17 januari 2013

Geplaatst 18 jan. 2013 01:04 door Ilse Snick

Google Apps partner Nuvia uit Oostende neemt  branchegenoot BYS over

Nuvia, actief in de Benelux met de bedrijfsoplossingen van Google, heeft het Oostendse internetbedrijf BYS overgenomen ter versterking van haar activiteiten gericht op de KMO-markt.

ICT-trendwatchers voorspellen dat 2013 het jaar wordt van de grote doorbraak in de Benelux van ‘cloud computing’ of het gebruikmaken van applicaties in de internetwolk. Met Google Apps, gericht op efficiënter (mobiel) samenwerken en communiceren, zorgt Google zelf voor de updates van de toepassingen, en voor de back-ups tegen een vaste prijs per gebruiker. In de huidige economische omstandigheden spreekt dit model meer en meer KMO’s in het bijzonder aan.

‘We stellen een groeiende vraag vast van KMO’s die aantrekkelijke alternatieven willen voor het beheer en de investeringen in eigen servers.  De overname van BYS met haar 280 KMO-klanten laat het versterkte Nuvia team toe Google’s vernieuwende producten en concepten binnen het bereik te brengen van kleine(re) bedrijven’, stelt Bart Verhaegen, zaakvoerder van Nuvia.

Nuvia, opgericht in Oostende in 2010, kent jaar op jaar een verdubbeling van haar omzet. Ze beschikt, als één van de weinigen in België, over gespecialiseerde en Google-gecertificeerde medewerkers die veranderingstrajecten opzetten zowel binnen HR als IT, voor cloud-implementaties in middelgrote als grote bedrijven. Tot haar klanten behoren organisaties in binnen- en buitenland.

Info: www.nuvia.be


Economisch Huis zoekt Meest Verdienstelijke Onderneemster 2013

Naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag reikt het Economisch Huis Oostende voor de vijfde keer haar award voor ‘Meest Verdienstelijke Onderneemster’ uit. Vorig jaar waren er vijftien kandidates. De award ging naar Carolien Decoo van Stoffen Carolien, één van de weinige zelfstandige stoffenwinkels in Oostende met een naaiatelier. Zij kreeg een bronzen kunstwerk van MaRf ‘Open mind, open future’.

Ook voor dit jaar kunnen kandidates genomineerd worden.  Het indienen van kandidaturen kan tot 25 februari. De beoordeling en beslissing door een jury gebeuren begin maart. Deelneemsters aan deze wedstrijd moeten een commerciële activiteit hebben in Oostende. De award beloont een onderneemster die door haar originele aanpak een duidelijke meerwaarde betekent voor Oostende. Elke kandidatuur dient te worden vergezeld van een duidelijke motivatie waarom deze onderneemster in aanmerking komt voor de trofee.
 
Op vrijdag 8 maart wordt de Meest Verdienstelijke Onderneemster in de bloemetjes gezet tijdens een namiddaggesprek rond het thema ‘Creatieve Vrouwen’.

Info en inschrijvingen: gina.fichefet@oostendewerkt.be, tel 059 24 23 00.Ondernemend Oostende: voor alle ondernemers!

In het Kursaal vindt op maandagavond 28 januari de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie voor ondernemend Oostende plaats. Dit gemeenschappelijk initiatief van de economische organisaties in Oostende is al aa
n zijn 17de editie toe.  Aan het evenement nemen jaarlijks meer dan 1.500 ondernemers en beleidsverantwoordelijken deel. 

De Nieuwjaars
receptie voor ondernemend Oostende wordt telkens als forum aangewend om een stand van zaken van een aantal belangrijke streekdossiers en/of nieuwe projecten voor te stellen.  Dit jaar is het thema ‘Energiek Oostende’.  Tijdens het informatief gedeelte worden onder meer de krachtlijnen voor de nieuwe streekvisie van RESOC Oostende  ‘Towards a SEA economy’ voorgesteld. De aanwezigen krijgen ook toelichting over de offshore ondersteunende activiteiten in de haven van Oostende.

Info en inschrijvingen: www.ondernemendoostende.be


10 laureaten voor Economische Vuurpijl

De Perskring Oostende  reikt tijdens de nieuwjaarsreceptie van Ondernemend Oostende opnieuw haar Economische Vuurpijl uit aan een onderneming die zich het voorbije jaar onderscheiden heeft. Ook dit jaar zijn er tien laureaten die in aanmerking komen voor de titel van Onderneming van het Jaar.

De genomineerden zijn:

-Hotel Bero: Michel Bero en zonen investeerden in de vernieuwing van hun hotel en gingen hierdoor van drie naar vier sterren.
 -Neaforma: Deze producent van kunststoftoepassingen is een recente spin-off van Orac Oostende en ontwikkelt onderdelen van machines of behuizing uit kunststof. 
 -De Bistronoom: Dit restaurant op de Visserskaai vond zijn niche in gerechten op basis van bier en is volgens de Amerikaanse website Ratebeer.com het beste bierrestaurant ter wereld.
 -Dekuyper Products: Bredense non-food groothandelaar in onderhoudsproducten, papierwaren, horecamaterialen en gespecialiseerd in afvalmanagement.
 -Vereecke Cosmetics: Karin Dobbelaere investeerde in een totaal vernieuwd bedrijfsgebouw en creëerde met het merk O’Sea haar eigen lijn van producten en installaties. 
 -B&M Optiek: de familie Mangodt investeerde in Pozo, een centrum voor paramedische oogzorg voor de groeiende groep senioren die niet kunnen geholpen worden met een bril of operatie.
 -Soetaert/Soiltech: Peter Caset maakte van Soetaert/Soiltech een modern waterbouwbedrijf en gereputeerde heifirma. Niet alleen in eigen land om onder meer de Zandvoordebrug in Oudenburg te bouwen maar ook in het buitenland, waar onder meer contracten voor de uitbreiding van de Rotterdamse haven werden binnengehaald.
 -ATB autobanden: Het familiebedrijf verhuisde naar een nieuwe locatie op de KMO-zone Kromme Elleboog, waar ze het eerste bedrijf waren.
 -Merk-Waardig: Dirk D’Hulster van Sociale Economie Oostende heeft al heel wat ervaring met kringloopwinkels maar Merk-Waardig in de Torhoutsesteenweg legt de lat flink hoger.
 -Jetair (Jetairfly): Ondanks de economische crisis doet de Oostendse touroperator Jet Air het uitstekend: meer winst en meer passagiers. Het bedrijf stelt 1800 mensen te werk.

Nieuwsbrief Economisch Huis, donderdag 10 januari 2013

Geplaatst 14 jan. 2013 00:53 door Ilse Snick

2012 goed jaar voor Jetair/Jetairfly op luchthaven Oostende

Met vakantie kunnen vertrekken uit een regionale luchthaven blijft een belangrijk pluspunt voor een pak reizigers. Vandaar Jetairfly's engagement om hierin te investeren. Naast Brussels Aiport, kunnen Jetair-reizigers ook kiezen voor Oostende, Luik, Charleroi en sinds kort ook Rijsel, om naar de zon te vliegen.

De luchthaven van Oostende tekende in 2012 een status quo op voor haar passagiersvluchten. Met een passagiersaangroei en driekwart van de pax-traffiek op de Oostendse tarmac zijn Jetair en Jetairfly de sterkhouders van de luchthaven aan zee.

Het aantal reizigers dat met Jetair of Jetairfly uit Oostende vloog, is in 2012 met 3,4% toegenomen.
Jetairfly verhoogde haar capaciteit uit Oostende met ongeveer 3%. De bezettingsgraad lag in 2012 0,4% hoger dan het jaar voordien.

De populairste bestemmingen uit Oostende waren in 2012 Alicante, Tenerife, Malaga, Antalya en Palma. De vooruitzichten voor het nieuwe jaar zijn positief. Jetairfly vliegt volgende zomer immers ook wekelijks uit Oostende naar Djerba, wat haar aantal bestemmingen uit Oostende op 13 brengt.


Kapellestraat blijft even populair

De Kapellestraat lokte ook vorig jaar elke week zo'n 100.000 bezoekers. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse passantentellingen van het vastgoedbureau Fastigon.

Ook in 2008 en 2010 bedroeg het aantal bezoekers van de Oostendse winkelstraat gemiddeld 100.000 per week. Oostende staat met deze cijfers op de elfde plaats in België en scoort hiermee beter dan Kortrijk of Roeselare.


500.000 kijkers voor Weekendje Weg in Oostende

De uitzending Weekendje Weg over de Oostendse Belle Epoquewijk werd door een half miljoen mensen bekeken. In december werd het programma, waarbij presentatrice Els Tibau verschillende winkels in de Belle Epoquewijk bezocht, twee weken lang uitgezonden. De kijkers kregen van Hilde Pierloot van het Economisch Huis Oostende toelichting over de aantrekkelijkheid en de pluspunten van dit Oostendse stadsdeel.

'Weekendje Weg in Oostende was een fantastische promotie voor de Belle Epoquewijk specifiek en voor heel Oostende in het algemeen. We zijn dan ook zeer tevreden met de hoge kijkcijfers', stelt Hilde Pierloot. Dat het programma net voor de kerstperiode ruim 40 keer werd uitgezonden op VIJFtv heeft ongetwijfeld heel wat extra mensen naar Oostende gelokt. 'We zijn ervan overtuigd dat we hiermee ook de interesse voor de handelspanden en woonhuizen in dit stadsdeel aangewakkerd hebben.'


Electrawinds ontwikkelt windturbineparken in provincie Luik

De Luikse Tecteo Groep en het groenestroombedrijf Electrawinds uit Oostende hebben een overeenkomst getekend voor de ontwikkeling van windturbineparken in de provincie Luik. Er is potentieel voor 10 nieuwe windprojecten die voortaan uitgewerkt worden door een gemeenschappelijke werkgroep. Dankzij een gezamenlijke strategie willen Tecteo Groep en Electrawinds maximaal gebruik maken van de ervaring en knowhow in beide organisaties en de ontwikkeling van windenergie in de provincie Luik een belangrijke impuls geven.

De verschillende projectverantwoordelijken gaan de overeengekomen projecten voortaan samen uitwerken. Het gaat om maximaal 10 windparken met een variërend aantal turbines (tussen de 6 tot 10 turbines) en een verschillend geïnstalleerd vermogen (tussen de 13,8 en 28,8 MW). De geselecteerde windprojecten zijn intussen alle geïnitieerd en bevinden zich in een verschillende ontwikkelingsfase. De eerste definitieve vergunningen worden ten vroegste verwacht vanaf eind 2013.

Nieuwsbrief Economisch Huis, dinsdag 18 december 2012

Geplaatst 21 dec. 2012 01:57 door Ilse Snick

Het team van het Economisch Huis wenst u fijne feestdagen en een ondernemend 2013!
Gunther, Gina, Hilde, Ilse en Nathalie


West-Vlaamse ziekenhuizen bundelen krachten voor aankopen

De POM West-Vlaanderen heeft in samenwerking met de West-Vlaamse ziekenhuizen een opdracht uitgeschreven om de optimale samenwerkingsvorm te onderzoeken die de West-Vlaamse ziekenhuizen toelaat om over te gaan tot een gezamenlijke aankoopprocedure.
Ook het  AZ Damiaan Oostende ondertekende de officiële samenwerkingsovereenkomst om over te gaan tot een gezamenlijke aankoopprocedure vanaf januari 2013.

De POM West-Vlaanderen bracht eerder de West-Vlaamse bedrijven actief in de zorgtechnologie in kaart en vroeg hen naar hun noden en uitdagingen. Uit deze studie bleek dat heel wat bedrijven moeilijk hun weg vinden als (nieuwe) toeleveranciers tot de ‘zorgmarkt’. Dit is vooral te wijten aan het feit dat de zorgwereld een sector is met haar eigen wetmatigheden en gekenmerkt wordt door een sterke fragmentatie.

De ontwikkeling van een gezamenlijke aankoopprocedure voor de regionale zorginstellingen betekent een meerwaarde voor zowel de zorginstellingen als de lokale ondernemers.


Plant je eigen bedrijfsbos!

Heeft jouw bedrijf een hart voor meer groen in Oostende? Dat kun je dat laten kloppen... Voor 2500 euro per hectare realiseert Buitengoed samen met jouw bedrijf een bos dat de bedrijfsnaam draagt. Het is zelfs mogelijk om van de aanplanting een originele teambuildinsgactiviteit te maken.

Hoe gaat het realiseren van zo'n bedrijfsbos nu juist in zijn werk?
-  Het bedrijf engageert zich voor de sponsoring van het plantgoed voor 1 hectare aan €2500/ha.
-  Buitengoed beschikt over de te bebossen  grond die (al of niet) samen met het bedrijf wordt aangeplant

Zo komen we tot een win-win-win situatie: het bedrijf staat met een groene en positieve actie in de kijker én Oostende heeft deze winter weer wat meer bos.

Info: cvba Buitengoed gsm 0477 8541


Win met afvalarm winkelen

Elke Vlaming zet gemiddeld meer dan een halve ton afval op straat. Een groot deel daarvan bestaat uit verpakkingen. Door een beetje kritischer boodschappen te doen, kan de hoeveelheid verpakkingsafval flink dalen. Heb jij ook tips om afvalarm te winkelen? Laat het dan weten aan de stad via duurzaamheid@oostende.be. De beste tips maken kans op een leuk keukenschortje.

Minder (verpakkings)afval betekent minder verbranding en minder storten. Waar mogelijk wordt recyclage nagestreefd, maar toch is ook dit niet helemaal onschuldig. Er ontstaat daarbij nog altijd milieuhinder en er wordt heel wat energie verbruikt (alleen al voor het noodzakelijke transport van de selectieve inzameling).

Maar niet enkel het milieu, ook de portemonnee heeft baat bij afvalarm winkelen. Wie bewust afvalarm winkelt kan makkelijk tot 30 % op zijn kasticket besparen. Eenmaal thuis wordt zo’n 70 % van het aangekochte gewicht aan verpakkingsafval weggegooid.

Meer prijzen te winnen via www.koopminderafval.be.Workshop: De visserijsector, innovatie in denken en doen

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert ILVO een workshop tussen Kerst en Nieuwjaar. Deze workshop door de onderzoeksgroepen Visserijtechniek en Visserijbiologie vindt plaats in het kader van het project ‘Communicatie en Innovatie met het oog op het verduurzamen van de zeeVISserijsector (CIVIS)’. De verschillende sprekers behandelen topics die allen kaderen in het thema.

De workshop geeft u een idee vanuit welke, soms onverwachte, invalshoeken innovatie in de visserijsector kan benaderd worden.

De workshop gaat door op donderdag 27 december 2012 vanaf 9.30u in de vergaderzaal van ILVO-Visserij in de Ankerstraat 1 te Oostende. Iedereen uit de sector is welkom.

Na afloop van de vergadering (rond 13u) wordt een drink met broodjes voorzien. Inschrijven is noodzakelijk: 059 56 98 40 of els.vanderperren@ilvo.vlaanderen.be.

Info: www.ilvo.vlaanderen.be


1-10 of 14