Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎

Ziekteverzuim piekt in 2009

Geplaatst 9 nov. 2010 07:58 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:58 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Nooit eerder meldden zo veel mensen zich ziek op het werk dan vorig jaar. Dat meldt De Standaard. De Belgen waren in 2009 gemiddeld 6,4 dagen ziek, zo blijkt uit een onderzoek van het sociaal secretariaat SD Worx bij een half miljoen landgenoten. Dat is meer dan de voorbije jaren. Het gaat concreet om korte afwezigheden, alleen ziekteverlof van minder dan een maand werd in rekening gebracht.

Het historisch hoge verzuimcijfer heeft verschillende oorzaken volgens het sociaal secretariaat. De afwezigheidspieken vallen samen met perioden van griep of met momenten dat er klassiek veel verkoudheden voorkomen. Vooral in oktober bleven veel werknemers thuis.

De cijfers zijn mee gekleurd door de Mexicaanse griep. In het najaar gingen veel mensen niet werken omdat ze griepsymptomen hadden. Zelfs wie niet zwaar ziek was en misschien helemaal geen Mexicaanse griep had, bleef thuis om geen collega's te besmetten. Verschillende werkgevers riepen hun personeel ook zelf op om dat te doen uit angst voor een epidemie die het hele bedrijf lam zou leggen.

Maar er is meer. Ook de economische crisis eist haar tol. Volgens SD Worx mag de stress die de recessie bij werknemers veroorzaakt, niet uit het oog verloren worden. 'Uit onderzoek blijkt dat een derde van de Belgen harder is gaan werken door de recessie', luidt het. Dat was vooral het geval voor vrouwen, zo blijkt. Er werden opvallend meer overuren geklopt dan voor de crisis. Veel mensen hadden schrik om hun baan te verliezen en staken daardoor een tandje bij. 'Die verhoogde werkdruk kan tot extra stress en zo tot een hoger ziekteverzuim geleid hebben', aldus SD Worx.

Het ziekteverzuim verschilt sterk van provincie tot provincie. Algemeen genomen scoort Vlaanderen beter dan Wallonië. In Oost-Vlaanderen meldt het personeel zich het vaakst afwezig wegens ziekte. In West-Vlaanderen dan weer het minst.

'Op 2004 na zit het ziekteverzuim al acht jaar op rij in de lift', klinkt het bij SD Worx. 2009 is een record en dat terwijl veel organisaties verklaard hadden dat ze het probleem vorig jaar wilden aanpakken. 'Het verzuimcijfer is een goede indicator voor de algemene conditie van een organisatie. Verzuim is ook duur. Het kost een organisatie met 100 werknemers gemiddeld 78.500 euro.' Er is dus nog wat werk aan de winkel.

Het sociaal secretariaat maakte ook al een eerste schatting over het begin van dit jaar. Januari 2010 zou een normale maand geweest zijn. Het strenge winterweer hield niet meer mensen thuis dan gewoonlijk.

Comments