Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎

Winkeldiefstallen kosten Belgisch gezin 206 euro per jaar

Geplaatst 9 nov. 2010 08:03 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 08:03 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Winkeldiefstal is in België een groter probleem dan elders in Europa. Dat blijkt uit een recentie studie van het Center for Retail Research. Die diefstallen kosten elk Belgisch gezin 206 euro per jaar. Dat meldt het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO) in Het Nieuwsblad.

Het Center for Retail Research, een onafhankelijke organisatie gespecialiseerd in onderzoek naar en advies voor de handel- en distributiesector, verzamelt sinds 2001 de vertrouwelijke gegevens van de winkels met betrekking tot alle soorten van diefstal, door klanten, personeel en leveranciers. Het rapport van 2010 gaat over 42 landen, waarvan 26 in Europa. Oostenrijk is de beste leerling is in de klassering.

België, waarvan de cijfers samengevoegd werden met die van Luxemburg, bevindt zich volgens het onderzoek niet bij de goede leerlingen van de klas. 'Het gaat hier om de grootste winkelcriminaliteit van West-Europa', zegt het Engelse onderzoekscentrum over ons land.

Voor de Belux deelden 22 distributeurs hun vertrouwelijke gegevens mee, met een totaal van 2.186 winkels. Voor hen liepen de verliezen in 2010 op tot 842 miljoen euro, waarvan 433 miljoen euro uit diefstallen gepleegd door klanten. 'Dat kost elk Belgisch gezin 206 euro per jaar', luidt het.

Een derde van de winkels bevestigt een toename van het aantal diefstallen in het voorbije jaar.

Comments