Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎

Windturbine in Port Elizabeth levert eerste stroom

Geplaatst 9 nov. 2010 08:01 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 08:01 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Het groenestroombedrijf Electrawinds is er in geslaagd om de eerste commerciële windturbine van Zuid-Afrika te bouwen. De groene stroom die de turbine produceert tussen 11 juni en 11 juli 2010 wordt geschonken aan het Nelson Mandela Bay Stadion in Port Elizabeth dat op hetzelfde elektriciteitsnet is aangesloten.

Marleen Vanhecke vertelt: Mocht er een WK bestaan voor het bouwen van windturbines, dan was België de onbetwiste kampioen ! Tussen het tekenen van het contract met de Deense turbinebouwer Vestas en de productie van de eerste groene stroom zit amper 3 maand. Normaal gaat daar makkelijk anderhalf jaar over. Er was dan ook haast bij : het havenbestuur van Port Elizabeth wou de turbine absoluut klaar hebben tegen de start van het WK.

De windturbine (VESTAS V90 – 1.8 MW) is gebouwd in het nieuwe havengebied van Port Elizabeth -Coega genoemd- op een boogscheut van het WK stadion. Tegen 2012 wil Electrawinds hier een groot windpark realiseren van 25 turbines, goed voor een totale investering van ruim 100 miljoen euro. Voor het Oostendse energiebedrijf is dit het eerste project buiten Europa.

Aanvankelijk zou Electrawinds rechtstreeks stroom leveren aan het Nelson Mandela Bay Stadion maar de internationale voetbalorganisatie FIFA eist dat alle stadions van het WK op

generatoren werken uit schrik voor een stroomonderbreking.

Electrawinds heeft samen met de stad Port Elizabeth, die eigenaar is van het stadion, een alternatief uitgewerkt. We houden bij hoeveel elektriciteit de turbine produceert tijdens het kampioenschap. Wellicht is dat zo’n 475.00 kWh. Die hoeveelheid stroom wordt later afgetrokken van de elektriciteitsfactuur van het stadion. Het is een

bescheiden bijdrage maar niettemin krijgen we plaatselijk grote persbelangstelling. Zo heeft de Zuid-Afrikaanse minister van Energie begin mei de werf bezocht. Dit schrijft Marleen Vanheckt.

Electrawinds heeft in Port Elizabeth een educatief programma opgestart. 3 jongeren zijn in januari gestart met een ingenieursopleiding aan de Nelson Mandela Metropolitan University. Voor verdere specialisatie is een postgraduaat in Europa voorzien.

Comments