Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎

Werken westelijke strekdam gestart

Geplaatst 9 nov. 2010 07:59 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:59 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Ter hoogte van het Klein Strand in Oostende is Dredging International begonnen met de voorbereidingswerken voor de westelijke strekdam. Die nieuwe dam moet eind volgend jaar klaar zijn, meldt Het Nieuwsblad.

De werkzaamheden aan de oostelijke strekdam en het uitbaggeren van de havengeul zitten al in een vergevorderd stadium, maar nu zijn aannemers ook begonnen met de aanleg van de westelijke strekdam. Al die werkzaamheden moeten de haven toegankelijker maken.

Door de bouw van twee nieuwe strekdammen dieper in zee en het baggeren van de nieuwe vaargeul wordt een bredere en rechtere haventoegang gecreëerd, waardoor de haven grotere schepen kan binnenhalen. 'Oostende zal straks een haven worden met vorm, naam en faam', zegt Hubert Fiers, woordvoerder van Dredging International.

Klaar tegen eind 2011

'De bouwvergunning voor de bouw van die westelijke strekdam werd in de loop van de maand januari verkregen, en de aanzet tot de werken is intussen gezet. Binnen een maand moeten al substantiële elementen van die westelijke strekdam te zien zijn. En tegen eind dit jaar zal driehonderd meter van de strekdam zichtbaar zijn', legt Fiers uit.

Net zoals bij de oostelijke strekdam worden tijdens de bouw van de dam ook rotsblokken onder water geplaatst. 'Eind dit jaar zal dit al om een strook van duizend meter gaan. Tegen eind 2011 moet de westelijke strekdam een feit zijn', zegt Fiers.

Pinocchio

Op lange termijn wil men op de westelijke strekdam een wandeldijk bouwen, maar de plannen daarvoor zitten nog in een pril stadium. Ook het Westerstaketsel, dat erkend is als beschermd monument, blijft behouden.

Naast de aanleg van beide dammen wordt momenteel gebaggerd aan het laatste deel van de nieuwe vaargeul. De werken gebeuren met behulp van een dieplepelponton, de Pinocchio. Omdat al vijf keer een zeemijn werd opgeschept, zijn de baggerwerken nog niet afgerond. Toch nadert het uitbaggeren ook daar zijn einde.

'De vermoedelijke einddatum van de werken aan de vaargeul is deze zomer. De nieuwe haventoegang krijgt zo stilaan vorm', besluit de woordvoerder van Dredging International.

Overstromingen

De werkzaamheden aan de haventoegang kaderen binnen een driedelig plan om Oostende te beveiligen tegen een overstroming, om de haven toegankelijker te maken én om de havenuitbouw en zeewering op een geïntegreerde wijze aan te pakken. Wat de afgelopen jaren groot aangekondigd werd, wordt met deze nieuwe fase vandaag opnieuw iets zichtbaarder.

Comments