Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎

Werken nieuwbouw AZ Damiaan op schema

Geplaatst 9 nov. 2010 07:59 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:59 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

De werkmannen die dagelijks in de weer zijn voor het nieuwe AZ Damiaanziekenhuis werden gisteren getrakteerd op frieten. De werken zitten nog steeds op schema, zo schrijft Het Nieuwsblad.

Het AZ Damiaan ontstond in 1999 na de fusie van het Sint-Jozef- en het Heilig Hartziekenhuis. Tot op vandaag bestaat het ziekenhuis uit twee campussen, maar tegen de zomer van 2012 komt daar verandering in. Dan verhuist het Sint-Jozefziekenhuis naar een nieuw gebouw aan de site van het Heilig Hart, op de voetbalterreinen naast het Maria-Hendrikapark. Twee jaar na de eerste steenlegging zitten de werken nog op schema, en daarvoor werden de werkmannen bedankt met frieten.

'Er werken hier dagelijks honderd mensen op de werf. Dankzij hun inzet zitten we vandaag nog steeds op schema', zegt communicatiedirecteur Willy Sibiet.

Een mobiele frituur reed kort voor de middag de werf op om de werkmannen te bedienen.

'In normale omstandigheden moet de ruwbouw afgerond zijn tegen het bouwverlof deze zomer. Dan kan de bepleistering, de installatie van sanitair, elektriciteit en de netwerkbekabeling, en de inrichting van de medische en paramedische infrastructuur beginnen. We hechten ook veel belang aan het duurzaam aspect. Duurzaam bouwen begint met de bouwsite, en daarbij zijn drie elementen heel belangrijk. Kiezen voor herwaardering van vervuilde grond is duurzamer dan het bezetten van goede grondpercelen. De inplanting van het gebouw moet in goede relatie staan met de omgeving en een compacte bouw vermindert het ingenomen bouwvolume, laat meer bodem vrij voor insijpelen van regenwater en geeft minder visuele impact.'

200 miljoen euro

Het nieuwbouwziekenhuis kost in totaal 200 miljoen euro. Financiële problemen in tijden van crisis zijn er niet. 'Het idee om een nieuw ziekenhuis te bouwen werd al gelanceerd in 2000. Vier jaar later waren alle plannen klaar. We zijn dus al tien jaar bezig met dit project, waardoor we ook de financiële boot niet gemist hebben. Hetzelfde vandaag verwezenlijken zou wellicht moeilijker gaan. We kijken er wel wekelijks op toe dat het budget niet overschreden wordt. Een goed financieel plan is cruciaal voor projecten van deze omvang', aldus nog Willy Sibiet.

Het nieuwe ziekenhuis zal over 615 bedden beschikken op een oppervlakte van 54.000 vierkante meter. Het kostenplaatje wordt gedragen door de federale en Vlaamse overheid en door het AZ Damiaan zelf.

Comments