Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎

Weinig hinder voor Belgische luchthavens

Geplaatst 9 nov. 2010 08:00 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 08:00 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

De luchthaven van Oostende wordt maandag van 8.00 tot 14.00 uur gesloten als gevolg van de aswolk afkomstig uit IJsland. Ook het Belgische luchtruim boven de Noordzee is gedurende die periode niet toegankelijk. Dat meldt Etienne Schouppe, Staatssecretaris voor Mobiliteit. Zo schrijft Het Nieuwsblad.

Om 14.00 uur volgt een nieuwe evaluatie. Volgens Schouppe is de kans groot dat de aswolk snel zal oplossen door de neerslag.

Geen annuleringen, wel vertragingen op Brussels Airport

Op Brussels Airport zijn er maandag geen annuleringen ten gevolge van de IJslandse aswolk. De luchthaven blijft gewoon open. Dat meldt Jan Van der Cruysse, woordvoerder van Brussels Airport, maandag.

Wegens de sluiting van de luchthaven van Schiphol moet er rekening worden gehouden met vertragingen op sommige vluchten, aldus Van der Cruysse.

Op de luchthaven van Charleroi werden twee vluchten, afkomstig van Dublin en Glasgow, afgelast. Ook een vertrekkende vlucht naar Glasgow werd geannuleerd. Op de luchthaven van Luik is er momenteel geen enkele vlucht geannuleerd.

Ondertussen heeft Eurostar maandag 4 extra treinen met bestemming Groot-Brittannië ingezet om bijkomende passagiers te kunnen.

Ook problemen in Nederland

Door de te hoge concentratie vulkaanas is tussen 6.00 en 14.00 uur ook geen luchtverkeer mogelijk van en naar Schiphol en Rotterdam Airport. Andere Nederlandse luchthavens blijven voorlopig wel open.

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM heeft maandag alle Europese vluchten van en naar Schiphol tot 13.30 uur geannuleerd.

Op Schiphol worden maandag ongeveer 500 vluchten geannuleerd als gevolg van de aswolk. Naar schatting 60.000 reizigers zullen hinder ondervinden door de verstoring van het luchtverkeer. Het gaat niet alleen om vertrekkende reizigers, maar ook om mensen die aankomen of overstappen op Schiphol.

Binnenkomende intercontinentale vluchten worden omgeleid, zodat de toestellen kunnen landen op luchthavens elders in Europa. Vluchten worden omgeleid naar de luchthavens van Parijs, Brussel, Düsseldorf en Frankfurt.

Intussen neemt de chaos toe op Schiphol. De Nederlandse nationale luchthaven stroomt maandagochtend vol met reizigers die tegen hun verwachting in niet per vliegtuig kunnen vertrekken. De looproutes in de vertrekhallen zijn overvol, terwijl het bij de incheckbalies doodstil is door het plotseling afgekondigde vliegverbod als gevolg van de aswolk.

Het treinstation aan de luchthaven doet dan weer goede zaken. Voor de loketten staat sinds zeven uur maandagochtend een lange wachtrij van een paar honderd reizigers. Ze hopen met een internationale trein een buitenlandse luchthaven te bereiken om alsnog te kunnen vliegen.

Via de intercom adviseert Schiphol de reizigers op weer naar huis te gaan en contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij.

Heathrow gesloten

Ook in Groot-Brittannië zorgt de aswolk opnieuw voor problemen. De luchthaven van Heathrow in Londen is sinds 0.00 uur GMT (2.00 uur Belgische tijd) voor zes uur gesloten als gevolg van de uitbreiding van de aswolk in zuidelijke richting.

Maandag wordt tussen 2.00 en 8.00 uur een 'no fly-zone' ingesteld door de Britse burgerluchtvaart. De zone 'omvat de Londense luchthavens van Heathrow en Gatwick', aldus de Britse luchtvaartautoriteit (NATS).

Comments