Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎

Vzw Jobcentrum begeleidt werklozen met een beperking

Geplaatst 9 nov. 2010 08:03 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 08:03 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

In de regio Oostende zijn er steeds meer werkzoekenden met een beperking. Vzw Jobcentrum zet zich dagelijks in om een geschikte job voor hen te vinden op de normale arbeidsmarkt. 'Het is knokken', benadrukt directeur John Vandelanotte in Het Nieuwsblad.

De provincie West-Vlaanderen telt vandaag zo'n 5.000 werkzoekenden met een arbeidshandicap. Vzw Jobcentrum helpt jaarlijks zo'n 700 personen, van wie er een groot deel uit Oostende afkomstig is. 'Dertig procent van onze dossiers speelt zich af in de regio Oostende. Deze streek telt immers steeds meer werkzoekenden met een beperking. Een belangrijke groep die moet worden bijgestaan en daarvoor zijn wij er', zegt directeur John Vandelanotte.

Het Jobcentrum werd opgericht in 1998. De vzw is erkend als een centrum dat werkzoekenden met een arbeidshandicap opleidt en begeleidt, ook tijdens hun loopbaan. 'Het is in de eerste plaats onze bedoeling om de werkzoekenden op de normale arbeidsmarkt te krijgen. Sociale tewerkstelling is niet altijd een oplossing, deze mensen verdienen een plaats op de gewone werkvloer. De personen die bij ons terechtkomen, werden doorgestuurd door de lokale werkwinkel van de VDAB', zegt directeur Vandelanotte.

Door de stijging in het aantal dossiers verhuisde het centrum naar een nieuwe locatie. Jobcentrum Oostende is vandaag gevestigd in de Oesterbankstraat in hetnieuwbouwproject Icon van de Groep Sleuyter. 'Ons team van arbeidsbegeleiders werd uitgebreid van vijf naar acht leden. Zij zoeken dagelijks naar nieuwe bedrijven waar er mogelijke vacatures zijn voor onze cliënten. Omdat de drempel tot aanwerving vaak hoog ligt, is er eerst sprake van een soort stage waarbij Jobcentrum de werkzoekende opleidt en begeleidt. Zo kan de werkgever kosteloos kennismaken met de mogelijkheden van een potentiële werkkracht. We kunnen vandaag rekenen op een aantal flexibele kmo's waarmee we samenwerken, maar het blijft knokken. Het is geen eenvoudige opdracht, maar onze arbeidsbegeleiders zijn dagelijks in de weer om de geschikte job te vinden voor de juiste persoon', aldus nog John Vandelanotte.

Lies (23) is een van de vele personen die wordt bijgestaan door Jobcentrum. Na enkele begeleide stages te hebben gevolgd in rusthuizen, vond ze uiteindelijk haar weg als kamermeisje in het Glenmore Hotel in Oostende. 'Ik deed er anderhalf jaar over om de job van mijn leven te vinden, met vallen en opstaan. Mijn begeleidster nam er gelukkig de tijd voor en gaf me steeds weer kansen. Ze bleef in mij geloven tot ik mijn plaats had gevonden. Het is een mooie les: laat je hoofd niet zakken door tegenslagen en zoek hulp. Er zijn mensen om je te helpen en te ondersteunen', getuigt Lies.

Comments