Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎

Voka wil volledige loonstop in 2011

Geplaatst 9 nov. 2010 08:02 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 08:02 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, wil de lonen volledig bevriezen in 2011. In 2012 kan volgens de werkgeversorganisatie enkel een loonindexering mogelijk zijn, zo melden Het Belang van Limburg en De Tijd.

Voka formuleert die aanbeveling nu dit najaar het tweejaarlijkse loonoverleg, het interprofessioneel akoord (IPA), op de agenda staat. De Vlaamse werkgeversorganisatie schuift niet mee aan de onderhandelingstafel van de federale sociale partners.

Voka formuleert daarnaast een aantal beleidsaanbevelingen. Op het federale niveau is een 'loopbaanrugzak' gewenst, één systeem dat alle bestaande verlofstelsels vervangt, net als een volledig pensioen na een effectieve loopbaan van 45 jaar en klassieke eisen zoals de beperking in tijd van de werkloosheidsuitkeringen en een nieuw ontslagrecht.

Ook moet de federale regering de begroting saneren en moet er een staatshervorming komen met een herziening van de financieringswet, en de regionalisering van het arbeidsmarktbeleid, de personenbelasting en een deel van de vennootschapsbelasting.

Voor de Vlaamse regering staat een onderwijshervorming op het lijstje met oog op de arbeidsmarkt, samen met een slimme kilometerheffing om de files tegen te gaan, betaalbaardere energietarieven en snellere vergunningsprocedures.

Comments