Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎

Veel faillissementen, maar beterschap in zicht

Geplaatst 9 nov. 2010 07:57 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:57 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Met 808 faillissementen was de voorbije maand de zwartste januari ooit. Toch ziet het handelsbureau Graydon signalen die wijzen op een economisch herstel, en verwacht het een afname van het aantal faillissementen in de komende maanden. Dat meldt Het Nieuwsblad.

Tegenover januari 2009, dat ook al een zeer sombere maand was, nam het aantal faillissementen in de eerste maand van 2010 nog toe met 3,46%. Maar die stijging is volgens Graydon vooral te wijten aan het hoge aantal faillissementen dat op de Brusselse handelsrechtbanken werd uitgesproken. Binnen Brussel viel het doek over 206 ondernemingen, maar liefst 75% meer dan een jaar eerder. Zowel in Vlaanderen (-6,67%) als in Wallonië (-13,22%) telde Graydon beduidend minder faillissementen.

Hoewel de horeca nog steeds verantwoordelijk is voor het grootste aantal faillissementen, daalt het aantal bedrijven dat er over kop gaat voor het eerst sinds jaren. Ook binnen de bouwnijverheid worden minder faillissementen geteld (-9,38%).

De sectoren die diensten verlenen aan het bedrijfsleven hebben het echter bijzonder zwaar te verduren. In vergelijking met januari 2009 noteerden we de afgelopen maand een stijging met 69,7%. Ook binnen de transportsector gingen er 15,63% meer bedrijven over de kop.

‘Deze eerste cijfers van het jaar zijn te beperkt om er definitieve conclusies uit te trekken’, aldus een toelichting van Graydon. ‘Toch is het gevarieerd beeld dat verschijnt bijzonder hoopgevend. We stellen vast dat vanuit de meeste gerechtelijke arrondissementen substantiële dalingen van het aantal faillissementen worden gemeld. We zien ook dat die sectoren die het snelst op conjuncturele evoluties reageren ook duidelijk beter cijfers voorleggen. Verder merken we een significante daling van het aantal faillissementen van NV’s.’

Ook lijkt de impact van faillissementen op het jobverlies in Vlaanderen wat af te nemen, zegt Graydon. ‘Dit alles wijst op herstel. Het voedt de hoop dat ook onze economie zich, ondanks het feit dat nog heel wat naweeën zullen worden verwerkt, zeer geleidelijk uit het crisisdal trekt.’

Comments