Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎

VBO pleit voor 'slimme loonsverhogingen'

Geplaatst 9 nov. 2010 08:02 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 08:02 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Tijdens de komende onderhandelingen over een interprofessioneel akkoord kan volgens Pieter Timmermans, directeur van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), enkel werk worden gemaakt van een "slimme loonsverhoging" die de economische groei ten goede komt. Dat blijkt uit een gesprek van Timmermans met het weekblad Trends.

"We kunnen niet in het klassieke verhaal stappen waarbij we nagaan wat er boven indexering mogelijk is om de sectoren een marge te geven om te onderhandelen", verklaart hij op de website van het blad. "Veel van dat geld verdwijnt in de spaarpot van de mensen, die bezorgd zijn om de toekomst."

Als er een loonsverhoging zou komen, moet dat dus een "slimme maatregel" zijn, die productief is en de economische groei ten goede komt, verduidelijkt Timmermans aan Belga. Maaltijd- en ecocheques kunnen eventueel een oplossing bieden.

Timmermans vindt voorts dat de nadruk moet liggen op wie geen werk heeft. "Je kunt de loonmassa verhogen door de lonen buitensporig te laten toenemen en de concurrentiekracht van de ondernemingen in gevaar te brengen. Of je kunt die loonmassa verhogen door de basis te verruimen. Dat betekent meer mensen aan de slag helpen."

Overigens betreurt VBO in een donderdag verspreide nieuwsbrief dat het economisch beleid in België "ter plaatse blijft trappelen". De efficiëntie van de overheid, de werking van de arbeidsmarkt en het pensioenbeleid worden onder vuur genomen. "Het is niet in België dat er moedige pensioenhervormingen worden doorgevoerd, maar wel in andere landen die vaak al beter voorbereid waren dan wij."

Comments