Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎

Unizo ziet tekenen van herstel

Geplaatst 9 nov. 2010 07:58 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:58 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Hoewel de economische heropleving bij de kmo's voorlopig op zich laat wachten, ziet gedelegeerd bestuurder van Unizo, Karel Van Eetvelt, wel degelijk tekenen van herstel. Dat meldt Het Nieuwsblad. Een en ander blijkt uit de KMO-Barometer van Unizo voor het eerste kwartaal van 2010, die de ondernemersorganisatie vrijdag publiceert.

De barometer blijft met 99,1 punten exact op hetzelfde niveau als tijdens het vorige kwartaal. Daarmee zit de barometer nu al anderhalf jaar onafgebroken onder de grens van 100 punten, wat nog steeds wijst op een negatief evoluerende conjunctuur voor kleine en middelgrote bedrijven.

"Toch zijn er tekenen van herstel. De tendens is stijgend, langzaam natuurlijk, maar toch", aldus Van Eetvelt. "Een aantal factoren doet het nog steeds niet goed, maar voor wat betreft de werkgelegenheid bijvoorbeeld verwachten we voor het komende kwartaal een positieve balans, dat wil zeggen dat er dus meer mensen zullen worden aangenomen, dan ontslagen".

Negenentwintig procent van de ondernemers stelt vandaag een verbetering vast van het economisch klimaat in de eigen onderneming. Iets beter dan vorig kwartaal toen 27 pct een verbetering constateerde. Achtendertig pct van de ondernemers verwacht in het tweede kwartaal meer werk te hebben, een stijging met 4 pct ten opzichte van het vorige kwartaal.

Van de tien deelindices waaruit de algemene barometer is samengesteld, evolueren er vier negatief (huidig werkvolume, huidige financiële situatie, tevredenheid over onderneming en concurrentiegevoel). In het vorige kwartaal lieten nog 8 indices een negatieve evolutie optekenen. In totaal 795 ondernemers voltooiden de bevraging tussen 26 februari en 10 maart.

Comments