Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎

Stress kost bedrijven 4.000 euro per werknemer

Geplaatst 9 nov. 2010 07:58 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:58 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Verhoogde werkdruk en jobonzekerheid zorgen in periodes van crisis voor meer stress op de werkvloer. Dat kost de Vlaamse economie 13 miljard euro per jaar, of omgerekend zo'n 4.000 euro per werknemer, zo meldt Het Nieuwsblad.

Het productiviteitsverlies bij een bedrijf van bijvoorbeeld 500 werknemers als gevolg van stress op de werkvloer is 2 miljoen euro per jaar.

De meeste studies houden volgens onderzoekster Claudia Put enkel rekening met absenteïsme. In haar onderzoek is ook het effect van presenteïsme meegeteld. Presenteïsme betekent dat de werknemer wel aanwezig is op het werk maar niet optimaal presteert, meestal omwille van gezondheidsklachten en/of verminderde motivatie.

Dit kan zijn omwille van een specifieke situatie zoals een allergie, maar ook omdat de werknemer onvoldoende heeft geslapen, zeer gestresseerd of depressief is.

Presenteïsme blijkt dan een nog groter negatief effect te hebben dan absenteïsme. Presenteïsme is goed voor 61 pct van de totale gezondheidsgerelateerde kosten van een bedrijf, gevolgd door medische kosten (28 pct) en absenteïsme (10 pct).

Andere domeinen die een opvallende en voor vele bedrijven onverwachte impact hebben op de mate van productiviteit zijn slapen en het voedingspatroon.

Een bedrijf met 500 medewerkers verliest volgens de onderzoekers jaarlijks 926.820 euro omwille van onevenwichtig eetgedrag en 881.876 euro door een gebrekkige slaap van de werknemers.

Comments