Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎

Slechts helft Vlaamse laaggeschoolden is aan het werk

Geplaatst 9 nov. 2010 07:58 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:58 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Amper 53 procent van de laaggeschoolden in Vlaanderen heeft momenteel werk. Dat tegenover 79 procent bij midden- en 87 procent bij hooggeschoolden, zo meldt Het Nieuwsblad.

De VDAB publiceert de cijfers in het rapport 'Kansengroepen in kaart - Laaggeschoolden op de Vlaamse arbeidsmarkt'. Van de vrouwelijke laaggeschoolden werkt zelfs maar 42 procent, een stuk minder dan de 64 procent laaggeschoolde mannen die aan het werk zijn.

'In vergelijking met hoger opgeleiden hebben laaggeschoolden het een stuk moeilijker om een job te vinden of te behouden en lopen ze een hoger risico op langdurige werkloosheid', schrijft de VDAB. 'Het is dan ook niet verwonderlijk dat in Vlaanderen zowat één op de twee werkzoekenden laaggeschoold is en dat hun werkloosheidsgraad drie keer hoger ligt dan die van hooggeschoolden.'

Per gemeente zijn er wel grote verschillen. Zo schommelt het werkloosheidsaandeel bij laaggeschoolden tussen de 15 en de 65 procent. Volgens de VDAB zijn jonge, mannelijke en Limburgse laaggeschoolde werkzoekenden het zwaarst getroffen door de crisis.

De groep laaggeschoolden telt overigens meer mannen (56 procent), 50-plussers (29 procent) en allochtonen (23 procent) dan bij de hoger opgeleiden. Laaggeschoolden zijn ook vaker langdurig werkloos: dat is zo voor 46 procent onder hen ten opzichte van amper 24 procent van de hooggeschoolde werklozen.

Comments