Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎

Regering geeft failliete ondernemer steun voor tweede kans

Geplaatst 9 nov. 2010 07:58 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:58 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Zelfs leefbare economische projecten dreigen, in deze crisistijd, gemakkelijker te mislukken. Vorig jaar gingen er in ons land 9.515 bedrijven failliet, ruim 11 procent meer dan in 2008. En de trend zet zich door: het aantal faillissementen lag in januari van dit jaar nog eens bijna 5 procent hoger dan vorig jaar, zo schrijft De Standaard.

De regering wil ondernemers die onderuitgegaan zijn, een helpende hand reiken. Minister van KMO's en Zelfstandigen Sabine Laruelle stelde daartoe een aantal maatregelen voor die ‘tweedekansondernemers' kunnen helpen opnieuw een bedrijf op te starten.

Om dat te verhelpen, wordt onder meer een wetswijziging doorgevoerd om de kredietverlening aan gefailleerden te vergemakkelijken. Volgens de huidige wetgeving kan de geldschieter van een nieuwe onderneming immers mee aansprakelijk gesteld worden voor het vroegere faillissement. De wetswijziging, die volgens Laruelle voor het einde van de maand van kracht zou moeten worden, heft die aansprakelijkheid van bankiers en andere kredietverleners op.

Vanaf april lanceert de overheid ook het project ‘Financiering van de tweede kans'. Dat moet zorgen voor een betere begeleiding van ‘tweedekansondernemers'. De overheid werkt hiervoor samen met een aantal projectpartners, zoals Tussenstap (zie hiernaast) en BECI, de Brusselse kamer van koophandel en nijverheid.

Failliet verklaarde ondernemers die met een nieuw ondernemingsplan een krediet aanvragen bij het Participatiefonds, kunnen hun managementvaardigheden in kaart laten brengen door Tussenstap of een andere partnerorganisatie. ‘Wij maken dan een analyse van de sterktes en zwaktes, en stellen een plan op om de ondernemingsvaardigheden te versterken', zegt Olivier Delaere van Tussenstap. ‘Als de kredietaanvraag wordt goedgekeurd, kan de herstarter dan gratis een traject volgen bij ons om zijn managementvaardigheden aan te scherpen.'

Zowel Unizo als Tussenstap staat positief tegenover de maatregelen om gefailleerden te helpen bij hun nieuwe start. Maar daarmee is het wantrouwen van de banken nog niet uit de wereld geholpen. Daarom pleiten de organisaties ervoor dat de rechtbank die de verschoonbare faling uitspreekt ook een attest van goede trouw zou kunnen uitreiken, waarmee de banken over de streep getrokken kunnen worden om toch een bankrekening te openen en eventueel krediet toe te kennen aan een gefailleerd ondernemer.

Comments