Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎

Recordaantal klachten over bedrijvengidsen

Geplaatst 9 nov. 2010 08:01 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 08:01 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

De federale overheidsdienst Economie heeft vorig jaar twee keer zoveel klachten over oplichtingen met "bedrijvengidsen" ontvangen als in 2008. Dat schrijft De Tijd zaterdag.

Misleide ondernemers worden verplicht voor duizenden euro's nutteloze reclameruimte te kopen. Liefst 1.166 gedupeerde ondernemers hebben in 2009 een klacht ingediend bij de Economische Inspectie. In 2008 telde die 460 klachten.

De Economische Inspectie spreekt van een spectaculaire stijging. De klachten over oplichtingen met bedrijvengidsen vormen relatief zelfs het grootste deel van de 14.104 klachten die de Inspectie in 2009 ontving.

In 2009 wist de Inspectie twintig malafide reclameronselaars te bestraffen. Maar ze geeft toe dat veel oplichters gemakkelijk via een ander bedrijfje of vanuit een andere EU-lidstaat voortwerken.

De reclameronselaars passen allemaal dezelfde techniek toe. Ze sturen brieven naar ondernemers met de vraag of ze even willen checken of hun contactgegevens correct zijn ingevuld om die te publiceren in een bedrijvengids, een vakblad, een stadsplan of een databank op het web.

In de gegevens staat dan altijd wel één of ander foutje. Dat kan de ondernemer verbeteren door een document ondertekend terug te sturen naar de firma. De correctie lijkt op het eerste gezicht gratis, maar in het document staat altijd wel ergens op een minder opvallende plek dat men zich automatisch engageert om twee tot drie jaar lang een bijdrage te betalen voor de reclameruimte. Het gaat al gauw over 700 tot 1.000 euro of zelfs meer per jaar. Na ondertekening is het document juridisch bindend.

Comments