Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎

Oostende heeft er drie erkende streekproducten bij

Geplaatst 9 nov. 2010 08:01 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 08:01 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Tien nieuwe traditionele streekproducten krijgen vandaag het Vlaams erkenningslabel van de VLAM. Daarvan komen er maar liefst drie uit West-Vlaanderen. Het was beenhouwerij Deschildre-Dambre uit Oostende die de West-Vlaamse bloeling, boerenhesp en hoofdvlees op de streekproductenkaart liet plaatsen.

Beenhouwer Deschildre werkt perfect binnen de West-Vlaamse tradities. Zijn vrij dikke bloeling is zacht van smaak en smeerbaar; in West-Vlaanderen lust men zijn bloedworst graag uitgesmeerd op een boterham! De vulling wordt daarom van bij de bereiding vrij vloeibaar gehouden en de darmen worden gevuld met behulp van een trechter of vulhoorn. Eigenlijk is de bloeling nauw verwant met de “boudin français”.

De bloeling wordt op smaak gebracht met appelmoes, rauwe ui, suiker en muskaatnoot.

Zware varkens zorgen voor de smakelijke en smeuïge boerenhesp van beenhouwerij Deschildre-Dambre. De zware hespen worden bovendien uitgesneden met de heup waardoor ze een typische ouderwetse vorm krijgen. Na een eerste droogzouting, gekruid o.a. met jeneverbessen en kruidnagel, van 21 dagen volgt een pekelbad van opnieuw 21 dagen. Nadien worden de hespen nog een keer ingepeperd en krijgen ze een plaats in de winkel om te drogen. Na een maand kunnen ze dan aangesneden worden.

West-Vlaamse boerenhesp eet je op z’n West-Vlaams, namelijk op een sneetje koekenbrood!

Beenhouwer Deschildre baseert zijn bereidingen op recepten van een West-Vlaamse boerenslager. Zijn hoofdvlees is dan ook stevige kost zonder franjes. Van zware varkens worden de koppen eerst gepekeld en nadien gekookt. Het ontbeende vlees en de zwoerd worden grof gemalen, gemengd met de eigen gelei en licht gekruid met peper en muskaatnoot. Een eenvoudige slachtbereiding die men liefst lust met een lokale mosterd!

Comments