Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎

Oostende blaast verleden als wellness-stad nieuw leven in

Geplaatst 9 nov. 2010 08:00 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 08:00 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

De stad Oostende wil haar verleden als kuuroord en gezonde vakantieplaats nieuw leven inblazen. Een middaggesprek van Resoc bewees dat alle sectoren achter het project staan.

Resoc Oostende, het Regionaal Sociaal Economisch Overlegcomité dat de economische belangen van de regio behartigt, wordt de drijfveer van de plannen. Schepen en voorzitter Bart Bronders (SP.A) legt de mogelijkheden uit. 'Wellness & Health' betekent heel wat nieuwe kansen voor de Oostendse regio, zowel op het vlak van toerisme als dat van onderwijs en ondernemerschap. Gezamenlijke inspanningen kunnen heel wat mogelijkheden scheppen voor startende en gevestigde ondernemers en kansen creëren voor werkzoekenden'.

Alle neuzen wijzen in dezelfde richting

Oostende heeft een rijk verleden als kuuroord, met onder meer met het thermaal instituut en de thermen van het Thermae Palace Hotel. Toerisme Oostende brengt met evenementen als O² de wellnessector opnieuw naar voor, maar Resoc Oostende wil nog een stap verder gaan.

In een middaggesprek in de Loungebar van het Kursaal met gastsprekers Bart Bronders, dokter Georges Casteur (hoofdgeneesheer van het Belgisch Zeeinstituut voor Orthopedie, BZIO), Lode De Geyter (algemeen directeur Hogeschool West-Vlaanderen) en Jean de Bethune (voorzitter van de Provincieraad en van het Ondernemers Centrum in Kortrijk) blijkt dat alle neuzen in dezelfde richting staan.

'Wellness kan een preventief aspect hebben. Heel wat depressieve mensen worden opmerkelijk beter door bijvoorbeeld te fitnessen of een kuur te volgen. Op dat vlak kan wellness aanvullend werken op de behandeling in ziekenhuizen. Deze denkpiste zal ook toegepast worden in het revalidatiecentrum voor kankerpatiënten in de Koninklijke Villa', zegt dokter Casteur, die de aanwezigheid van zeewater een extra troef noemt. 'Wij zijn het enige ziekenhuis met een zeewaterzwembad, en merken dat dit een meerwaarde biedt voor de behandeling van patiënten. Ondernemers en politici begrijpen niet altijd dat we meer dan krabben en frigoboxen uit het zeewater kunnen halen'.

Nieuwe opleiding

Hogeschool West-Vlaanderen wil alvast op de kar springen. 'Er is een consensus tussen de hogescholen, universiteiten en de Vlaamse overheid om geen nieuwe richtingen meer te lanceren om budgettaire redenen, maar wij staan daar niet achter. Wij willen in de nabije toekomst richtingen zoals trainer/coach, fitness en wellness of bewegingsrecreatie in Oostende uitbouwen en zullen daarvoor een aanvraag indienen', zegt Lode De Geyter.

De ondernemerswereld ten slotte klinkt ook positief. 'Vanuit de provincie kunnen we enkel toejuichen dat regio's zich specialiseren. Oostende is al actief op het vlak van hernieuwbare energie, maar er zijn ook interessante menselijke accenten. Deze specialisatie is belangrijk voor de ondernemerswereld en starters in de sector moeten worden begeleid. Het is ook belangrijk dat de onderwijswereld prioriteiten stelt. In dat kader kan ook Syntra West een belangrijke rol spelen als aanvullend avondonderwijs', besluit Jean de Bethune.

Comments