Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎

Ondernemen zit weer in de lift

Geplaatst 9 nov. 2010 08:01 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 08:01 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Het aantal starters is in de eerste helft van dit jaar gestegen. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Het is voor het eerst in twee jaar dat dat gebeurt.

In de eerste zes maanden van dit jaar werden 32.873 ondernemingen opgericht. Dat waren er 2,94 procent meer dan een jaar geleden, zo blijkt uit een inventarisatie door de Starterservice van ondernemersorganisatie Unizo. De laatste keer dat het aantal starters nog toenam, was in de tweede helft van 2007. Unizo spreekt over een ‘voorzichtige heropleving', maar blijft behoedzaam.

‘Ik hoop dat dit het begin van goed nieuws is', zegt gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt van Unizo. ‘De crisis heeft ervoor gezorgd dat het aantal startende zelfstandigen twee jaar lang daalde. Nu lijkt er sprake van een ommekeer. Maar we moeten relativeren: het aantal starters ligt nog ongeveer 7 procent onder dat van 2007. Het verlies van de crisis is dus nog niet goedgemaakt. Het herstel is nog mondjesmaat'.

Hoopgevend is wel dat de grootste stijging zich aan het einde van het semester voordeed. In januari was er nog een daling in vergelijking met een jaar eerder, maar in mei en juni lag het aantal nieuw opgerichte ondernemingen telkens 7 procent hoger. In maart bedroeg de stijging zelfs 11 procent.

Unizo stelt voorts vast dat de opleving niet helemaal evenwichtig is verdeeld. De sector gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening blijft achter ten opzichte van andere sectoren, terwijl in de sector vervoer het herstel relatief sterker is dan in andere sectoren. Verder daalt het aandeel van eenmanszaken ten voordele van andere vennootschapsvormen, zoals de bvba. De meeste starters zijn te vinden in de provincie Antwerpen, gevolgd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Oost-Vlaanderen.

Om potentiële starters makkelijker over de streep te trekken, is Unizo onlangs begonnen met de zogenaamde startsimulator, waarbij het opstarten van een eigen zaak online voorbereid kan worden. Sinds de lancering in december vorig jaar hebben al meer dan 2.500 kandidaat-starters zich geregistreerd op de startsimulator.

Comments