Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎

Loonbonus is geen succes

Geplaatst 9 nov. 2010 07:58 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:58 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

De fiscaal voordelige loonbonus raakt niet ingeburgerd. Slechts 2,5 procent van de Belgische bedrijven betaalde vorig jaar zo'n bonus uit. Dat blijkt uit een analyse van hr-dienstverlener SD Worx bij 30.000 bedrijven, zo schrijft De Standaard.

Op een loonbonus betaal je als werknemer geen belastingen of sociale zekerheidsbijdragen. Voor de werkgever zijn er ook fiscale voordelen aan verbonden. Toch is de loonbonus geen groot succes. Vorig jaar minder kreeg dan één werknemer op tien zo'n bonus uitbetaald.

Vooral in grote bedrijven, met meer dan 250 werknemers, is er amper sprake van loonbonusplannen. Zes op tien loonbonussen worden uitbetaald in bedrijven met minder dan 50 werknemers. "De individuele bonussen vinden kmo's vaak te duur. Met de loonbonus, waarbij er collectieve doelstellingen zijn, kunnen ze hun personeel toch belonen", zegt Nicole Gybels, manager kmo consultancy bij SD Worx.

De loonbonus is nochtans opgericht, in 2008, om een tegengewicht te vormen voor de individuele bonussen. Een gunstig fiscaal regime en het idee van de collectieve doelstellingen moesten van de bonus een succes maken. "De grote ondernemingen hebben echter vaak al een systeem van variabele beloning", zegt senior kmo consultant Ann Ghyssaert.

Comments