Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎

Kwart zelfstandigen wil na 65 doorwerken

Geplaatst 9 nov. 2010 08:02 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 08:02 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Ruim een op de vier zelfstandige ondernemers wil of kan niet met pensioen. Dat schrijft De Standaard.

Dat blijkt uit een enquête die de zelfstandigenorganisatie NSZ heeft georganiseerd onder 481 leden. Van die groep denkt slechts 6 procent na de 65ste verjaardag te kunnen rondkomen met pensioen alleen. 27 procent is van plan gewoon te blijven doorwerken. Van die groep wil twee derde niet stoppen omdat ze nog plezier beleven aan hun zaak, maar bij een derde gaat het om bittere noodzaak: hun zelfstandigenpensioen volstaat niet om rond te komen en ze hebben onvoldoende gespaard. Het inkomen uit hun bedrijf hebben ze nodig om in hun levensonderhoud te kunnen blijven voorzien. Het gaat om 9 procent van de totale groep respondenten.

Van de ondervraagden denkt 67 procent dat het wettelijke zelfstandigenpensioen onvoldoende zal zijn om rond te komen. Maar zij hebben reserves kunnen aanleggen om te kunnen overleven. Zo doet 84 procent aan pensioensparen, heeft 27 procent een appeltje voor de dorst in de vorm van een goed gevulde bankrekening en heeft 26 procent geïnvesteerd in vastgoed als bron van extra inkomsten.

De zelfstandigenpensioenen zijn de laatste jaren verhoogd, maar blijven lager dan die van de werknemers en ambtenaren. Een eenvoudige maatregel om het inkomen van gepensioneerde zelfstandigen te verbeteren, zou zijn hen toe te laten onbeperkt bij te verdienen. Nu is dat niet het geval. ‘Het wordt tijd dat diegenen die willen werken na hun pensioenleeftijd, hiervoor worden gestimuleerd', zegt Christine Mattheeuws van het NSZ. Ze stelt ook met enige verontrusting vast dat 83 procent van de ondervraagden niet weet hoeveel hun pensioen zal bedragen. De hoogte van het pensioen van zelfstandigen is vaak moeilijk te voorspellen, omdat velen een deel van hun loopbaan als werknemer hebben gewerkt.

Comments