Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎

Kustveiligheidsplan klaar tegen de zomer

Geplaatst 9 nov. 2010 07:59 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:59 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Het kustveiligheidsplan dat de Vlaamse kust moet beschermen tegen de zogenaamde superstormen zal tegen de zomer klaar zijn. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) in de bevoegde commissie van het Vlaams parlement geantwoord op vragen van Bart Caron (Groen!), Danielle Godderis-T'Jonck (N-VA) en Stefaan Sintobin (Vlaams Belang). Dit schrijft De Morgen.

De vragen over de veiligheid van onze kust doken op toen enkele weken geleden een zware storm aan de Franse kust meer dan 50 doden eiste en voor miljoen euro schade aanrichtte.

Opgespoten met zand

Hilde Crevits verzekerde in het parlement dat onze kust nu al bestand is tegen een storm die theoretisch gezien om de 100 jaar voorkomt. Daarvoor zijn de voorbije jaren verschillende stranden opgespoten met zand, zoals het noodstrand in Oostende.

300 miljoen euro

Om het beschermingsniveau aan onze kust op te trekken van 100 jaar naar 1.000 jaar (d.w.z. bestand tegen een storm die theoretisch een keer in 1.000 jaar voorkomt), wordt de laatste hand gelegd aan het kustbeveiligingsplan. "Het studiewerk wordt nu afgerond en ik verwacht dat het Masterplan nog voor de zomer klaar zal zijn," aldus Crevits.

De werken zullen uitgevoerd worden in de periode 2010-2015, de kostprijs wordt geraamd op 300 miljoen euro. Waar dat geld vandaan moet komen, is nog niet duidelijk. De minister gaf aan dat er gezocht wordt naar alternatieve financieringsvormen, zoals pps-constructies.

Comments