Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎

Jobaanbod gaat nog dit jaar omhoog

Geplaatst 9 nov. 2010 08:02 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 08:02 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Steeds meer Belgische werkgevers hebben vertrouwen in de economische opleving en gaan opnieuw personeel aanwerven. Nog voor het einde van dit jaar, zo meldt De Standaard.

Het voorzichtige herstel van de aanwervingsactiviteit door de Belgische bedrijven, dat zich in de afgelopen zomer al manifesteerde, zal zich nog verder doorzetten in het vierde kwartaal. Dat meldt het uitzendbedrijf Manpower, op basis van zijn driemaandelijkse jobbarometer. Voor de samenstelling van die barometer worden de personeelsvooruitzichten gepeild bij 750 Belgische bedrijven en organisaties.

Voor de grote meerderheid van de ondervraagde werkgevers, bijna 90procent, geldt dat het eigen personeelsbestand ongewijzigd zal blijven tot het einde van het jaar. Daarnaast is er een groep van 8 procent die aanwervingen plant en een erg kleine groep van 2 procent die zich verwacht aan een krimp van het personeelsbestand.

Na uitzuivering van seizoenvariaties bereikt Manpowers zogenaamde nettotewerkstellingsprognose –het verschil tussen het percentage werkgevers dat medewerkers zal aanwerven en het percentage dat personeel zal ontslaan– een index van +6. Voor Vlaanderen staat de rekruteringsindex nu zelfs op +7. Die scores liggen op het hoogste peil sinds eind 2008.

Volgens Philippe Lacroix, managing director van Manpower België, ‘tonen de resultaten aan dat de voorspellingen op de arbeidsmarkt opnieuw optimistischer worden. De werkgevers krijgen opnieuw vertrouwen en zijn van plan hun personeelsbestand langzaamaan uit te breiden.'

Lacroix wijst op de regionale verschillen. ‘In Vlaanderen is één op de tien werkgevers van zins het personeelsbestand uit te breiden. Dat brengt de nettotewerkstellingsprognose op +7 procent. De werkgevers in Wallonië tonen zich voorzichtig positief (+4 procent).'

‘In Brussel zijn de vooruitzichten veeleer negatief, daar zien we een daling met 5punten, na kwartaalvergelijking.'

De werkgevers in zeven op de tien van de bevraagde sectoren voorspellen een toename van het jobaanbod, al heerst er voorzichtigheid.

De energiesector (water, gas, elektriciteit) is het meest optimistisch. Dat geldt ook voor de bouw en de zogenaamde quartaire sectoren (overheidsdiensten, onderwijs, gezondheidszorg). De werkgevers in de landbouw en in de klein- en groothandel daarentegen vrezen nog voor jobverlies.

Met een index van +6 scoort België internationaal erg gematigd –in China en India lopen de scores bijvoorbeeld op tot +47 en +38– maar wel een stuk beter dan in Griekenland (-10) en Italië (-9).

Comments