Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎

Haven Oostende start met nieuwe trafiek op Sint-Petersburg

Geplaatst 9 nov. 2010 08:03 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 08:03 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Vanuit de haven van Oostende is er maandag een nieuwe trafiek van aardappelen, peren, appelen en andere fruit en groenten naar Rusland gestart. De producten zijn hoofdzakelijk afkomstig uit België en Noord-Frankrijk. Ze zullen verscheept worden naar de havenstad van Sint-Petersburg.

Het transport komt toe via vrachtwagens. De goederen zijn gepalletiseerd of zitten in big bags met een gewicht van telkens rond de 1 ton. Per schip worden de goederen dan gevaren naar de havenstad Sint-Petersburg, waarna ze verder doorgevoerd worden voor de Russische markt.

Scheepsagent hiervoor is het jong opgerichte bedrijf CPA wat staat voor Coastal Port Agencies, en gevestigd is in Oostende. CPA heeft de intentie om ook andere trafieken te begeleiden, daarom niet hoofdzakelijk vanuit de haven van Oostende.

De schepen zullen in eerste instantie een drietal keer per week van en naar Sint-Petersburg varen. Vanaf de maand november zou de frequentie verhoogd worden tot 5 maal per week. Door de hoge frequentie zullen de schepen continu op de lijn ingezet worden. De trafiek zal lopen gedurende het seizoen dat loopt tot het voorjaar 2011. Aangezien de winterperiode moet overbrugd worden en Sint-Petersburg niet ijsvrij is, zijn de schepen uitgerust met een versterkte boeg behorend tot de ijsklasse 1A.

Het eerste schip is dat vanuit Oostende naar Sint-Petersburg zal varen is de M/V Designer Knysh, dat een diepgang heeft van 6,30m en een lengte van 134 m. Dit schip is aangekomen in Oostende op zondag 17 oktober en zal terug vertrekken op dinsdag 19 oktober. Een ander schip dat zal ingezet worden op de trafiek is de M/V Mila. Het is de bedoeling dat er 5 schepen heel de tijd over en weer varen.

De trafiek zal behandeld worden in de voorhaven van Oostende. Er wordt reeds aan gedacht om de trafiek ook volgend jaar vanuit Oostende te behandelen. Daarnaast wordt er ook gekeken om tijdens het zomerseizoen andere trafieken in groenten en fruit aan te trekken.

Oostende zet zo zijn eerste stappen in het Food Port gebeuren, wat gelinkt is met een Europees project in het kader van het Noordzee programma geleid door de Provincie West-Vlaanderen.

Comments