Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎

Gasexplosie legt visbedrijf in de as

Geplaatst 9 nov. 2010 07:59 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:59 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

Een hevige gasexplosie heeft woensdag een visbedrijf langs de Hendrik Baelskaai volledig vernield. Er raakte niemand ernstig gewond, maar de ravage is enorm. Dit meldt Het Nieuwsblad.

De explosie gebeurde even voor 11 uur in een visbedrijf langs de Hendrik Baelskaai 38. Een werknemer van het bedrijf was vis aan het bakken toen plots een vlam in de pan sloeg. Die vlam sprong over op een gasfles, die meteen ontplofte.

De explosie was enorm krachtig. De gasfles werd meer dan vijftig meter weggekatapulteerd en belandde via twee wagens tegen de gevel van het aanpalend transportbedrijf Cool Solutions. Ook op de kaai lagen brokstukken. En vanuit het stadscentrum was achter het station een donkerzwarte rookpluim zichtbaar.

De hulpdiensten rukten met man en macht uit. De politie moest de kaai grotendeels afzetten, omdat door andere gasflessen nóg explosiegevaar dreigde. De brandweer moest dan ook uiterst voorzichtig te werk gaan, maar had het vuur uiteindelijk vrij snel onder controle. De omliggende bedrijven waren intussen geëvacueerd.

Niemand gewond

De dertien werknemers van het aanpalende bedrijf moesten in de regen op straat toekijken. ‘Er zijn momenteel 90 vrachtwagens op de baan, die vanuit ons kantoor begeleid moeten worden. We staan machteloos. Ik hoop dat de schade meevalt, want eind dit jaar verhuizen we naar de Esperantolaan op Plassendale 1. Spijtig dat dit nu nog moet voorvallen', zegt zaakvoerder Romuald Lagast.

De schade aan Cool Solutions is aanzienlijk. Door de hevigheid van de explosie is een gasfles tegen de gevel van het gebouw gevlogen. Vensters sneuvelden, en ook het bureel deelde in de brokken. Een BMW en een lichte bestelwagen die op het middenterrein stonden, werden eveneens door de gasfles getroffen.

Maar de ravage was het grootst in het visbedrijf waar de ontploffing ontstond. De opslagruimte van het bedrijf is door de explosie en de vlammen helemaal in de as gelegd. De ontploffing was zo zwaar dat een volledige muur sneuvelde. De brandweer moest enkele uren nablussen en puin ruimen.

Als bij wonder raakte niemand gewond bij de explosie. De werknemer die de brand onrechtstreeks veroorzaakte, was wel in shock en werd naar het ziekenhuis gebracht.

Comments