Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎

"Fusie havens Zeebrugge en Oostende goede zaak"

Geplaatst 9 nov. 2010 07:59 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:59 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

"Groot gelijk", zo reageert de Antwerpse havenbons Eddy Bruyninckx op de aangekondigde fusie van de havens van Zeebrugge en Oostende. Dat meldt het weekblad Trends.

"De twee kusthavens mikken op dezelfde goederenstromen in het containersegment. Bovendien liggen ze dicht bij elkaar. Dichter dan, bijvoorbeeld, bepaalde sites van onze rechter- en linkeroever. Ook hier is een gemeenschappelijke commerciële en beleidsmatige aanpak veel efficiënter dan een gespreide slagorde," verduidelijkt Bruyninckx.

De gedelegeerd bestuurder van het Havenbedrijf Antwerpen beschouwt de fusie als een "zuiver regionaal gebeuren". "Dit is geen eerste stap naar de creatie van een grote Vlaamse haven onder één bestuur. De kracht van het Vlaamse maritieme gebeuren bestaat er net in dat elk zijn specifieke karakter heeft. Gent als industriehaven. Antwerpen als tweede grootste haven van Europa met een groot hinterland en zijn eigen industrie. En binnenkort misschien de Vlaamse kusthaven, die het moet hebben van containerdiensten die in een korte tijd hun cargo willen laden en lossen, om dan snel door te varen. Het zijn vooral transhipment-trafieken, het laden en lossen van containers van het ene schip op het andere."

Bruyninckx feliciteert Zeebrugge, dat in 2009 (in tegenstelling tot Antwerpen) een groei kon realiseren. "Dat is een goede zaak voor Vlaanderen", klinkt het. Maar tegelijk relativeert hij: "Zeebrugge was er tijdens de piekjaren voor de crisis niet in geslaagd een sterke stijging te realiseren. Nu zijn heel wat rederijen verplicht om hun stromen te herorganiseren. Dat gebeurt ten nadele van Hamburg, want vooral Rotterdam en Zeebrugge profiteren hiervan. De Franse rederij CMA CGM, bijvoorbeeld, opteert resoluut voor Zeebrugge. Het is mijn West-Vlaamse collega's van harte gegund."

Comments