Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎

Faillissementen ook in februari op recordniveau

Geplaatst 9 nov. 2010 07:58 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:58 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

In februari gingen 807 Belgische bedrijven failliet. Dat is 2,2 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar, wat toen al een record was. Het aantal jobs dat verloren gaat neemt wel af, zo meldt Het Nieuwsblad.

Ook in januari werd al een nieuw record gevestigd. De teller van het aantal failliete bedrijven staat dit jaar al op 1.617, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Graydon. Vooral Brusselse bedrijven hebben het moeilijk. Het aantal falingen steeg er met 17,3 procent. In Vlaanderen was dit slechts een kwart procent, in Wallonië is er zelfs een daling van 2,2 procent.

Vooral de transportsector, en bedrijven die diensten leveren aan andere bedrijven, hebben het erg moeilijk. Sectoren die snel onder de conjunctuur lijden, zoals de bouw, de horeca als de kleinhandel, brengen het er in vergelijking met een jaar geleden wel iets beter vanaf.

De meest opvallende stijging doet zich voor in de regio Antwerpen, waar 20,9 procent meer bedrijven de boeken moesten sluiten. Er gingen daar in de eerste twee maanden van dit jaar al 260 bedrijven dicht, 45 meer dan een jaar eerder.

In de arrondissementen Veurne, Dendermonde Neufchateau en Aarlen is de stijging weliswaar nog sterker, maar daar gaat het in absolute aantallen om veel kleinere aantallen. Zo zorgen zes bijkomende faillissementen in Aarlen daar voor een stijging van 150 procent.

Positief is dat de faillissementen minder invloed hebben op de tewerkstelling. Het aantal jobs dat door de faillissementen in gevaar is, ligt 9,8 procent lager dan vorig jaar. De voorbije twee maanden werden nog 3.691 jobs bedreigd door een faillissement. In dezelfde periode vorig jaar weren dat er nog 4.053.

Die daling komt volledig op reking van Vlaanderen. In Vlaanderen gingen kleinere bedrijven failliet, waardoor het jobverlies met 27 afnam. in Brussel is er wel een stijging van 34 procent, in Wallonië met 8 procent.

Comments