Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎

Daar zijn de vliegtuigen weer!

Geplaatst 9 nov. 2010 07:59 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:59 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

De luchthaven van Oostende is sinds gisteren opnieuw open voor het vliegverkeer. De activiteiten bleven wel beperkt en moeilijk in te schatten, aangezien de toestand in Europa nog lang niet overal genormaliseerd is, meldt Het Nieuwsblad.

Het eerste vrachtvliegtuig landde al in de nacht van maandag op dinsdag op de internationale luchthaven Oostende-Brugge. Het vliegverbod werd dinsdagmorgen gedeeltelijk opgeheven, maar dat betekende nog geen drukte van jewelste in Oostende.

‘Wij zijn klaar om vliegtuigen te ontvangen en te laten doorstarten, onze luchthaven is honderd procent operationeel. Maar we zijn afhankelijk van de toestand in de rest van Europa. In Engeland mag je bijvoorbeeld nog niet landen, waardoor het gelande vrachtvliegtuig hier aan de grond moet blijven. En ook in Spanje is het luchtruim nog niet volledig vrijgegeven. Ook voor ons is het dus afwachten', zegt luchthavenmanager Gino Vanspauwen.

Vlotte doorstart

Van passagiersvliegtuigen was gisteren in Oostende nog geen sprake. De terminal lag er net zoals de afgelopen dagen verlaten en leeg bij. Op de tarmac van de luchthaven was het wel druk. Overal werden de voorbereidingen getroffen om vrachtvliegtuigen die landen te laden.

‘Het gebeurt zelden dat de tarmac van de luchthaven zo vol staat met vracht. Wij willen echter voorbereid zijn. Voorlopig is het kalm, maar het kan goed zijn dat het straks heel druk wordt. Het is niet te voorzien, maar we namen alvast alle maatregelen om een vlotte doorstart te voorzien voor de vrachtvliegtuigen die straks landen', zegt Vanspauwen.

Harde periode

De gevolgen van de aswolk en het vliegverbod de afgelopen dagen heeft ook voor de luchthaven van Oostende economische gevolgen. ‘Doordat er geen vliegbewegingen zijn, vallen ook de inkomsten weg. En omdat de uitgaven en de kosten wel blijven, zitten we met een verliespost. Mogelijk wordt dat straks deels opgevangen door extra vluchten die in Oostende zullen landen, maar daar kunnen we nog niet op rekenen.'

De afgelopen week was voor heel wat mensen dan ook een harde periode. ‘Heel wat piloten en afhandelaars werken op zelfstandige basis. Ook voor hen betekent dit dus een verlies aan inkomsten.'

Het zwaarst getroffen zijn wellicht de luchtvaartmaatschappijen. ‘We hopen allemaal dat het vliegverkeer de komende dagen weer helemaal geoptimaliseerd wordt. Maar zeker is dat niet', besluit Vanspauwen.

Gisteravond laat raakte bekend dat een in Oostende geland vliegtuig wel degelijk beschadigd raakte door vulkaanas.

Comments