Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎

Crisis kost elke Belg 1.200 euro

Geplaatst 9 nov. 2010 08:03 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 08:03 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

De Belgische gezinnen hebben de Europese schuldencrisis in hun portefeuilles gevoeld. De fors gedaalde aandelenkoersen leidden in het tweede kwartaal tot een minwaarde van 13,1 miljard euro op de effectenportefeuilles in ons land. Dat komt overeen met een prijskaartje van gemiddeld 1.200 euro per Belg en van 2.800 euro per gezin, schrijft De Tijd.

Met een minwaarde van 10,4 miljard euro troffen de problemen van Ierland, Portugal en Spanje en de crisis in Griekenland de aandelenportefeuille van de Belg het zwaarst. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank.

Ook de beleggingsfondsen en levensverzekeringen werden minder waard. Beleggingsfondsen, en in mindere mate verzekeraars, beleggen een deel van hun activa op de beurs.

Het netto financieel vermogen van de gezinnen verminderde tussen eind maart en eind juni slechts met 8,6 miljard euro tot 715,1 miljard. De minwaarde op de effectenportefeuille werd gedeeltelijk gecompenseerd doordat de Belg meer spaarde.

Netto steeg het spaarvermogen met 4,5 miljard euro. Vooral het spaarboekje blijft erg populair. De gezinnen verhoogden de tegoeden op spaarboekjes met 4,4 miljard euro tot 187,5 miljard en hielden ook meer geld aan op hun zichtrekening.

In het gezinsvermogen wegen verzekeringen duidelijk zwaarder dan het spaarboekje, maar de Nationale Bank merkt op dat veel gezinnen dat niet beseffen. 'Slechts een deel van die langetermijnbeleggingen gebeurt door de gezinnen zelf. Een aanzienlijk deel van de verzekeringen wordt betaald door de werkgevers in het kader van de tweede pensioenpijler.'

Comments