Economisch nieuws‎ > ‎Archief 2010‎ > ‎

Creatieve sector in West-Vlaanderen heeft nog groeipotentieel

Geplaatst 9 nov. 2010 07:57 door admin Oostendewerkt.be   [ 9 nov. 2010 07:57 bijgewerkt door Nathalie De Weerdt ]

De creatieve sector in West-Vlaanderen heeft nog groeipotentieel. Dat is de conclusie van het West-Vlaams Economisch Studiebureau (WES) na de opmaak van een creativiteitsbarometer volgens het model van Flanders District of Creativity.

Het WES maakte aan de hand van een aantal indicatoren een creatieve barometer op voor de arrondissementen Brugge, Diksmuide, Ieper, Kortrijk, Oostende, Roeselare, Tielt en Veurne. Uit de analyse voor de hele provincie blijkt dat West-Vlaanderen vergelijkbaar of beter scoort dan het Vlaamse gemiddelde wat betreft de structurele indicatoren inkomen, werkgelegenheidsgroei, belastingen en tevredenheid. Maar er is nog veel ruimte voor groei binnen de thema's innovatie, ondernemerschap en de tewerkstelling in de kennisintensieve en creatieve sectoren. 'Er is diepgaander onderzoek nodig op welke aspecten best wordt ingezet', zegt onderzoeker Marie Van Looveren in Het Nieuwsblad.

Het onderzoek van het WES bekeek de bedrijfstakken uitgeverijen, reclame, architecten en ingenieurs, radio en televisie, film en video, amusementsactiviteiten zoals pretparken en culturele centra en persagentschappen. Het aantal vestigingen binnen de creatieve sector steeg volgens het WES tussen 2003 en 2007 met 8,8 procent. De tewerkstelling nam in dezelfde periode met 17,7 procent toe. De belangrijkste centra in de kustprovincie zijn Brugge, Kortrijk, Roeselare en Oostende.

De onderzoekers beklemtonen nog dat in het onderzoek de tewerkstelling in de creatieve sector is bekeken, en niet het creatieve gehalte van de tewerkstelling. 'Ons onderzoek kan de basis zijn voor discussie en verder onderzoek', aldus Hans Desmyttere van WES.

Comments